Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Svojský spôsob, ako sa vysporiadať s dopravným kolapsom: MHD v Bratislave zadarmo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - V Bratislave budú pre rozsiahle dopravné obmedzenia jazdiť niektoré linky MHD zadarmo. Stane sa tak od 18. februára až do konca marca na linkách 201, 202, 212, 75 a X72. Potvrdilo to hlavné mesto, ktoré chce aj týmto spôsobom verejnosť motivovať, aby na presun po meste preferovala verejnú dopravu.

"Na týchto linkách vďaka bus pruhom dokážeme garantovať rýchlosť prepravy MHD a zároveň na týchto úsekoch potrebujeme maximálne odľahčiť individuálnu dopravu. Každý cestujúci, ktorý na tejto trase vystúpi z auta a prejde na MHD, zároveň pomôže k riešeniu ťažkej dopravnej situácie," uviedol magistrát. 

Bezplatnú prepravu na týchto linkách považuje bratislavská samospráva aj za istý prejav vďaky mesta a Dopravného podniku Bratislava za túto pomoc. Okrem toho Bratislavská integrovaná doprava (BID), ako koordinátor Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), ponúka v tomto čase aj 50-percentnú zľavu z týždenného cestovného lístka, ktorý si cestujúci zakúpia prostredníctvom mobilnej aplikácie IDS BK.

"S týmto opatrením nemá Dopravný podnik Bratislava bezprostredne spojené ďalšie náklady. Jedná sa o istý výpadok príjmov, ktorý vopred nie je možné explicitne vyčísliť. Benefitom pre dopravný podnik však môžu byť vyššie príjmy v budúcnosti, ak tí, ktorí MHD teraz vyskúšajú, sa následne rozhodnú verejnú dopravu využívať častejšie alebo pravidelne," tvrdí hlavné mesto. 

Politika mesta

Magistrát deklaruje, že zabezpečenie rýchlej a kvalitnej MHD je základnou povinnosťou aj politikou mesta a samospráva musí byť schopná aj v takýchto situáciách zabezpečiť akékoľvek dopravné riešenia pre MHD na vlastnú zodpovednosť. "Pre Dopravný podnik Bratislava aj pre mesto je v súčinnosti so staviteľmi dôležité, aby obidve stavby boli vyhotovené rýchlo a kvalitne a nezaťažovali dopravnú situáciu dlhšie, než je nevyhnutné," podotkol magistrát s tým, že k tomuto bude predovšetkým nasmerovaná politika mesta smerom ku stavebníkom.

Citeľné dopravné obmedzenia od polovice februára nastanú v Bratislave pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 (konkrétne pre prestavbu mimoúrovňovej križovatky Prievoz) a pre výstavbu podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy.

Viac o téme: BratislavaMHDMlynské Nivy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu