Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na horách dávate veľký pozor! Nebezpečenstvo spadnutia lavín je vysoké

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VYSOKÉ TATRY - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí pretrváva do poludnia zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Je to dôsledok veľmi silného juhozápadného vetra, ktorý previeval voľný sneh na záveterné svahy štítov.

Vplyvom dlhodobo nízkych minulotýždňových teplôt sa vytvorili nestabilné snehové vrstvy, na ktoré silný vietor počas pondelňajšej noci a dňa navieval sneh do dosiek a vankúšov. Nebezpečné sú najmä svahy a žľaby severných a severovýchodných orientácií, kde sa môžu uvoľniť doskové lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení - lyžovaní alebo výstupe lyžiara na strmých svahoch. Vplyvom vysokého pnutia v snehovej pokrývke, ktoré vytvoril vietor, môže spôsobiť odtrhnutie aj z veľkej vzdialenosti. Počas dňa sa môžu vyskytnúť aj samovoľné lavíny menších až stredných rozmerov.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Na horách dnes ráno bolo v horských oblastiach Slovenska polooblačno. Počas včerajšej noci a cez deň pretrvával na horách silný vietor, ktorý dosahoval v najvyšších polohách v nárazoch 25 m/s (90 km/h). Po pondelňajšom oteplení sa opäť ochladilo, teploty dosahovali ráno mínus trinásť stupňov Celzia v najvyšších polohách, po mínus sedem stupňov Celzia na podhorí. Za posledných 24 hodín pripadlo od desať centimetrov (Veľká Fatra) po 25 cm (Nízke Tatry) nového prachového, v nižších polohách vlhkého snehu. Silný južný vietor, ktorý fúkal od nedeľňajšieho popoludnia, prenášal sneh na svahy severovýchodných a severných orientácií. Na záveterných svahoch sú naviate snehové vankúše a doskový sneh, na náveterných svahoch sú vankúše z predchádzajúcich snežení a veterných dní, ktoré sú zväčša veľkej tvrdosti. Vplyvom dlhodobo nízkych teplôt posledných dní sa v miestach s nízkou výškou snehovej pokrývky vytvoril hranatozrnný nestabilný sneh. Na hrebeňoch hôr sú vytvorené snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne.

Viac o téme: LavínyNebezpečenstvoVýstrahaVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu