Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodová expertka Jana Juráňová: V oblasti rovnoprávnosti mužov a žien ešte máme čo robiť

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) udeľuje Rad Ľudovíta Štúra I. triedy Jane Juráňovej (vpravo) počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnych vyznamenaní
Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) udeľuje Rad Ľudovíta Štúra I. triedy Jane Juráňovej (vpravo) počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnych vyznamenaní (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - V oblasti rovnoprávneho postavenia žien má slovenská spoločnosť ešte stále čo robiť. Myslí si to rodová expertka, spisovateľka, prekladateľka a redaktorka Jana Juráňová, ktorá si tento týždeň od prezidenta SR Andreja Kisku prevzala štátne vyznamenanie.

Podľa Juráňovej je ťažké povedať, či sa postavenie žien na Slovensku zlepšuje. "Áno, veľa vecí sa mení k lepšiemu, ale je aj veľa nových vecí, ktoré treba posúvať," povedala. Za najpálčivejší problém v tejto oblasti považuje násilie na ženách. "Všetky problémy, ktoré vyplývajú z asymetrie moci a vedú k diskriminácii - kohokoľvek, a teda aj žien - sú stále tu s nami. Aj keď niekedy trošku prekryté a v miernejšej podobe," konštatovala. Riešiť ich je podľa nej úlohou každého človeka.

Štátne vyznamenanie Juráňová dostala za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, o ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj literárnej činnosti. Podľa jej slov ju prekvapilo a považuje ho za kolektívnu cenu pre všetkých, ktorí na tejto téme pracovali na feministickom vzdelávacom a publikačnom projekte ASPEKT. "Dojalo ma, že prezident udelil cenu síce za literatúru, ale prepojenú s feminizmom. Dlhé desaťročia sme sa venovali aj ženám, ktoré sa v kultúre zneviditeľnili napriek tomu, že urobili veľmi veľa," povedala.

Juráňová pôsobila ako dramaturgička Divadla pre deti a mládež v Trnave, od roku 1990 pôsobila v Slovenských pohľadoch a súčasne pracovala ako komentátorka Rádia Slobodná Európa. V tomto období sa podieľala na založení Slovenského centra PEN klubu a Nadácie Milana Šimečku. V roku 1992 s Janou Cvikovou a ďalšími ženami založila feministickú vzdelávaciu a publikačnú organizáciu ASPEKT, v ktorej pôsobí dodnes. Napísala viacero literárnych diel, z ktorých viaceré vyšli aj v iných jazykoch a získali rôzne ocenenia.

Viac o téme: RovnoprávnosťBratislavaSlovenskoJana JuráňováRodová expertka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu