Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovákov šokovalo oznámenie pošty: Cenu za platenie inkasa zvýšila o viac ako 500 percent!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/Marko Erd,)

BRATISLAVA – Slovenská pošta od nového roka výrazne upravila tarifu za spracovanie úhrady dokladov SIPO, teda sústredeného inkasa platieb obyvateľstva. O zmene, kvôli ktorej si Slováci siahnu hlbšie do peňaženiek, však informovala na svojej internetovej stránke len tri dni vopred.

Pošta s účinnosťou od tohtoročného 1. januára na poukážkach SIPO zvýšila sadzbu z pôvodných 17 centov na 90. Cena tak vzrástla takmer o 530 percent. Prostredníctvom tohto dokladu môže platiteľ zaplatiť poplatky za vodu, plyn, elektrickú energiu, nájomné, káblové televízie či splátky úverov.  

Pošta tvrdí, že úprava cien sa nedotkla tretiny ľudí

„Tento poplatok bol dlhodobo podhodnotený a neodzrkadľoval základnú úroveň nákladov. Napriek tejto úprave je cena za spracovanie úrady SIPO stále nižšia v porovnaní s výškou poplatkov najväčších bánk a na priemernej úrovni poplatkov Českej pošty,“ vysvetlila nám hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská, ktorá ľuďom odporúča, aby SIPO uhrádzali bezhotovostne. „Úprava cien sa nedotkla tretiny ľudí, ktorí platia SIPO bezhotovostne, a teda bez poplatku za spracovanie. Poplatok za spracovanie úhrady dokladu SIPO bezhotovostne je bezplatný a nezmenil sa,“ dodala.

Slovákov šokovalo oznámenie pošty:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Poplatok za spracovanie úhrady dokladu SIPO bude navýšený v priemere o 0,46 eura, čo predstavuje pre bežného zákazníka mesačný nárast o 0,7 percenta.

Obmedzenie tlače informatívnych SIPO dokladov je podľa hovorkyne jednou z aktivít zameranou na ochranu životného prostredia a minimalizáciu nepriaznivých vplyvov našej činnosti na životné prostredie.


Čítajte aj: Udeľovanie vyznamenaní u Kisku! VIDEO Náhla choroba herca, trapas aj neúčasť čašníčky Zuzulovej


Pošta preto pripomína elektronickú verziu služby SIPO. Ide o aplikáciu eSIPO občan, kde platiteľ po zaregistrovaní a prihlásení sa nájde informácie o jednotlivých platbách a sume, ktorá bude inkasovaná z daného účtu. V prípade, ak ste v minulosti vo svojich kontaktných údajoch pre službu SIPO uviedli e-mailovú adresu, bude vám informácia o sume inkasovanej z vášho účtu zaslaná aj elektronicky na uvedenú e-mailovú adresu.

Ak aj naďalej požadujete zasielanie informatívneho dokladu SIPO, môžete si zvoliť ekologický spôsob zasielania e-mailom, a to tak, že na tlačive Zmeny SIPO zaškrtnete spôsob zasielania informatívnych dokladov e-mailom a vyplníte svoju e-mailovú adresu. Ak si prajete zasielanie informatívneho dokladu v papierovej forme, na tlačive Zmeny SIPO zaškrtnete spôsob zasielania informatívneho dokladu v papierovej forme.

Slovenská pošta prijíma opatrenia na zefektívnenie prevádzky, zvýšenie spokojnosti zamestnancov a modernizáciu služieb pre ľudí. „Od začiatku roka sme zvýšili základné mzdy zamestnancov v priemere o 7 percent a pre zákazníkov pripravujeme v tomto roku napríklad platbu kartou na pobočkách pôšt a novú mobilnú aplikáciu Slovenskej pošty,“ uzavrela hovorkyňa.

Viac o téme: PoštaCenaSIPO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu