Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká rana pre Európu: Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa prepadla do recesie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Ekonomika Talianska v záverečnom kvartáli minulého roka upadla do recesie, čo sa negatívne prejavilo na hospodárskom raste eurozóny. Taliansky štatistický úrad vo štvrtok informoval, že ekonomika krajiny, ktorá je v rámci eurozóny tretia najväčšia, sa počas októbra až decembra medzikvartálne zmenšila o 0,2 percenta. Keďže talianske hospodárstvo v treťom štvrťroku kleslo o 0,1 percenta, znamená to, že krajina je v recesii.

Hrozí ďalšia veľká hospodárska kríza: Odborníci varujú, najhoršie sociálne dopady za 50 rokov

Taliansko zápasilo s veľkými hospodárskymi problémami už po nástupe svetovej finančnej krízy v roku 2008. Momentálne je však jediným štátom Európskej únie, ktorý spadol do recesie.

Taliansku ekonomiku brzdí slabá dôvera a zmenšenie podnikateľskej aktivity po spore novej populistickej vlády s Európskou komisiou v oblasti rozpočtových plánov Ríma. Recesia v Taliansku negatívne ovplyvnila celú eurozónu, ktorej hrubý domáci produkt v záverečných troch mesiacoch vlaňajška posilnil iba o 0,2 percenta, čiže rovnako ako v treťom kvartáli.

Veľká rana pre Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Štatistika je zlou správou pre taliansku vládu, ktorá prevzala vedenie krajiny v júni minulého roka. Hospodárstvo spomaľovalo od začiatku roka 2017 a v poslednej dobe ho zasiahlo aj spomalenie rastu ekonomiky najdôležitejších obchodných partnerov Talianska, čo je Čína a Nemecko.

Taliani sa vyhovárajú na predošlú vládu a vonkajšie faktory

Za celý minulý rok talianska ekonomika vzrástla o jedno percento. Rok predtým predstavoval jej rast 1,6 percenta. Taliansky vicepremiér Luigi Di Maio v reakcii na prepad hospodárstva volá po väčšej flexibilite európskych rozpočtových pravidiel. Dodal, že za ekonomický pokles v treťom a štvrtom štvrťroku môže predchádzajúca ľavicová vláda. Jeho kabinet sa podľa neho bude zodpovedať až za tohtoročné výsledky.

Ani talianskemu premiérovi Giuseppe Contemu stav ekonomiky starosť nerobí: "Nebojím sa ... Aj tí najnaivnejší analytici vedia, že tu teraz máme obchodnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Čínou. A hlavne nás brzdí Nemecko... je to prechodná fáza, ktorá súvisí s vonkajšími faktormi," povedal agentúre Reuters a dodal, že v druhej polovici roka čaká oživenie ekonomiky.

Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (4)
Giuseppe Conte  (Zdroj: SITA/Piroschka van de Wouw, Pool Photo via AP)

Taliansko brzdí rast celej eurozóny

Recesia talianskej ekonomiky je pritom jednou z príčin vlaňajšieho spomalenie tempa rastu celej eurozóny. Vo štvrtom štvrťroku sa jej HDP oproti trom predchádzajúcim mesiacom zvýšil iba o 0,2 percenta, čo je najmenej za štyri roky. Za celý rok eurozóna spomalila na 1,8 percenta z predvlaňajších 2,3 percenta. Podľa ekonóma z lichtenštajnskej banky VP Thomasa Gitzela Taliansko nutne potrebuje štrukturálne reformy, "ktoré sa od tejto vlády, bohužiaľ, nedajú očakávať," ako povedal agentúre DPA.

Jeho kolega z hospodárskeho inštitútu DIW ekonóm Stefan Gebauer sa domnieva, že problémy Talianska sú domáceho pôvodu. "Môžu za ne predovšetkým štrukturálne problémy, ako je nízka produktivita a nízka investičná aktivita firiem, trvalé riziká v bankovom sektore, nízky rast príjmov a pretrvávajúca nezamestnanosť mladých," cituje ho DPA.

Veľká rana pre Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozpočtové ciele pravdepodobne nedodržia

Hospodárska recesia populistickej vláde v Ríme sťažuje dodržanie rozpočtových cieľov na tento rok, na ktorých sa v decembri dohodla s EÚ. Kabinet sa zaviazal, že rozpočtový schodok neprekročí dve percentá HDP. A to je podľa agentúry Reuters s ohľadom na dnes zverejnenú štatistiku nepravdepodobné. Plán dohodnutý s EÚ totiž vychádza z predpokladu, že hospodárstvo za celý tento rok vzrastie o jedno percento.

Viac o téme: EkonomikaRecesiaEurozónaTaliasko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu