Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Exposlanec Hopta v ŠtB: Vyradili ho 13 rokov pred registráciou

U exposlanca Hoptu vyvolala odpoveď z ÚPN úsmev na tvári.
U exposlanca Hoptu vyvolala odpoveď z ÚPN úsmev na tvári. (Zdroj: Nový Čas)

HUMENNÉ - Komunistický exposlanec Ivan Hopta pátral po údajnej eštebáckej minulosti. Vďaka Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa dočkal akurát tak kuriozity.

Vo zväzkoch ÚPN figuruje ako dôverník s krycím menom Oskár. Pred vyše rokom si preto vyžiadal podrobný záznam. Z odpovede vyplýva, že ho ŠtB síce zaevidovala v roku 1977, ale zväzok bol paradoxne v roku 1964, teda vlastne trinásť rokov predtým, zničený!

Ivan Hopta, ktorý opustil KSS a šéfuje strane Úsvit, ÚPN tak ešte viac nedôveruje. „Nič som eštebákom nepodpísal. Podľa úradu ma zaevidovali ako 18-ročného, ale odpísali už ako päťapolročného,“ čuduje sa. Podľa neho za to môže „bordel“ v ÚPN, ktorý vraj nemá opodstatnenie.

Svoje presvedčenie tento komunista v sebe nezaprel a odkázal: „Mali by sa radšej venovať odhaľovaniu agentov americkej CIA a izraelského Mossadu, ktorí sa pričinili o pád socializmu.“ Omyl vo zväzkoch vysvetľuje Michal Dzurjanin z ÚPN tým, že Hoptovi odpísali len to, čo uvádzajú protokoly. „Pravdepodobne ide o nedôslednosť príslušníka ŠtB, ktorý sa pomýlil. Ktovie, na čo dôstojník myslel,“ uviedol Dzurjanin. V Hoptovom prípade by si z toho nerobil ťažkú hlavu, lebo kategória dôverník ešte neznamená spoluprácu s eštebákmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu