Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

40% manželstiev sa končí slovom: Rozvod!

BRATISLAVA - Slovákom sa nedarí v láske. Čoraz viac manželstiev sa totiž končí rozvodom. Vlani Slováci dosiahli historický rekord, keď na sto sobášov pripadlo až 40 rozvodov.

„Takmer polovica manželstiev na Slovensku sa rozvádza,“ tvrdí šéf Výskumného demografického centra Infostat Boris Vaňo. Dôvody sú prevažne rozdielnosť názorov, ale stúpajúci trend majú aj nevera partnera či alkoholizmus.

Kým pred tridsiatimi rokmi sa rozvádzalo len 6 000 párov, dnes je toto číslo takmer dvakrát vyššie. "V 90. rokoch počet rozvodov prudko narástol. Vlani index rozvodovosti dosiahol maximum. Zo sto manželstiev sa rozvedie až štyridsať," hovorí Boris Vaňo. V poslednom čase sa rozvádzajú prevažne ľudia vo vyššom veku. Ovplyvňuje to fakt, že Slováci sa berú starší a aj manželstvá trvajú viac rokov. Priemerný vek u mužov, ktorí sa rozhodnú ukončiť manželstvo, je 40 rokov, u žien je to o tri roky menej.

"Kým v roku 2000 bolo okolo 10 000 rozvodov, vlani to už bolo 12 716. Nárast rozvodovosti nastal najmä v mestách. Alarmujúce je, že až v 65 percentách rozvádzajúcich sa manželstiev sú aj maloleté deti," dodáva Vaňo. Najviac rozvodov je na najväčšom bratislavskom sídlisku v Petržalke. "Pomerne veľa rozvodov je aj v okolí Banskej Bystrice a na južnom Slovensku. Najmenej sa ľudia rozvádzajú na severe a východe Slovenska," uzavrel Vaňo.

Slováci a rozvody

- Na 100 manželstiev v meste pripadá 60 rozvodov. *
- Na 100 manželstiev na dedinách pripadá 35 rozvodov.
- Najviac rozvodov - 1 971 - je v Bratislavskom kraji. Vedie sídlisko Petržalka.
- Najmenej rozvodov – 1 156 - je v Prešovskom kraji.
* údaje Infostat za rok 2006

Dôvody u mužov

Rozdielnosť názorov – 60 %
Alkoholizmus – 10 %
Nevera - 10 %
Iné - 20 %

Dôvody u žien

Rozdielnosť názorov – 60 %
Nevera – 7 %
Iné - 33 %

Zažili ste rozvod? Máte trpký alebo aj veselý životný príbeh v súvislosti s koncom manželstva? Podeľte sa s našimi čitateľmi a napíšte nám tip na rozvody@ringier.sk.

O najznámejších rozvodoch v šoubiznise čítajte už v pondelkovom Novom Čase!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu