Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nedeľa bude mrazivá: VIDEO Nový týždeň však prinesie zmenu, teploty ako na hojdačke

Na snímke kalamitná situácia v uliciach Košíc, spôsobená silným vetrom a snežením Zobraziť galériu (5)
Na snímke kalamitná situácia v uliciach Košíc, spôsobená silným vetrom a snežením (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

SLOVENSKO - Začiatok decembra sa nesie v typicky zimnom šate. Vo viacerých častiach Slovenska nasnežilo a teploty klesli pod mrazivú nulu. Na nedeľu Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred poľadovicou. O tom, ako sa počasie zmení začiatkom nového týždňa, hovoril meteorológ SHMÚ Štefan Dlhoš.

Dnes sa nám oficiálne začala meteorologická zima a počasie sa naozaj nenechalo zahanbiť, zhodnotil v úvode videa, ktoré SHMÚ zverejnil na sociálnej sieti 1. decembra, meteorológ Štefan Dlhoš. "Kým na západe nám do rána miestami nasnežilo aj pár centimetrov snehu, napríklad u nás na bratislavskej Kolibe pribudli tak 2-3 centimetre, na strednom a najmä východnom Slovensku nám do rána poriadne prituhlo," okomentoval sobotné počasie.

VIDEO V Bratislavskom kraji nasnežilo: Hlásia výstrahy, odštartovala katastrofa na cestách, ľudia vytiahli sánky

Vyzdvihol, že na niektorých miestach na východe našej krajiny dokonca padli teplotné rekordy minimálnej dennej teploty. Napríklad v Podolínci teplomer ukazoval len -18 stupňov Celzia, najchladnejšie bolo na stanici Vernár a Liptovská Teplička, kde minimum bolo na úrovni -19,1 stupňa.

Sneh v sobotu odpratávali aj obyvatelia Bratislavy.
Zobraziť galériu (5)
Sneh v sobotu odpratávali aj obyvatelia Bratislavy.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Vytiahneme dáždniky

Nedeľa bude oblačná. Slabé sneženie sa môže vyskytnúť najmä v západnej polovici územia. "Do našej oblasti začne prúdiť teplejší a vlhší vzduch, čo znamená inverzný charakter počasia a zrážky sa vyskytnú miestami, najmä v noci môže miestami snežiť, podobne aj cez deň," priblížil meteorológ. Dodal, že počas dňa sa už môže ojedinele vyskytnúť aj mrholenie. To v podchladenej vrstve môže namŕzať. V pondelok ale zaúraduje teplý front a nastane zmena.

Cez víkend sa ochladí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zrážky sa vyskytnú na mnohých miestach. "Na západe bude v podstate len pršať, na strednom a východnom Slovensku môže v podstate aj snežiť," predpovedal Dlhoš. Vločky by neskôr mali poletovať už len vo vysokých horských polohách. Spomínaná podchladená spodná vrstva, sa navyše môže postarať o šarapatu. "Najmä na strednom a východnom Slovensku sa môže v pondelok vytvárať z dažďových zrážok na povrchu aj poľadovica, takže na cestách pozor," upozornil meteorológ.

V súvislosti s poľadovicou, ktorá by sa mala od nedeľného rána tvoriť na celom území Slovenska, vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 1. stupňa, ktorá by mala trvať aj v priebehu pondelka.

Meteorológovia rozšírili výstrahy pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto/SHMÚ)

Výstraha počas nedele platí od 10.00 h pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský a Žilinský kraj až do polnoci. Pre Košický a Prešovský kraj platí od 18.00 h. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu aj pohyb osôb," varujú meteorológovia.

Predpoveď počasia

Zatiaľ čo v nedeľu ešte teploty klesnú pod nulu, v utorok už môžu vystúpiť až na 12 stupňov Celzia.

Pondelok

1 až 6 stupňov Celzia - Oblačno až zamračené a hmlisto. Na väčšine územia dážď alebo dážď so snehom, vo vysokých, na strednom a východnom Slovensku spočiatku aj v nižších polohách, sneženie. Miestami tvorba poľadovice, najmä v noci a ráno.

Utorok

2 až 7 stupňov Celzia, v južnej polovici západného a na juhu stredného Slovenska väčšinou 7 až 12 stupňov - Prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď alebo prehánky,vo vyšších polohách sneženie.

Streda

0 až 6 stupňov Celzia - Prevažne polooblačno, neskôr veľká oblačnosť. V noci a ráno aj hmlisto. Ojedinele, neskôr miestami, dážď alebo dážď so snehom, od stredných polôh sneženie.

Štvrtok

2 až 8 stupňov Celzia, na juhu miestami okolo 10 stupňov - Oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď alebo prehánky. Vo vyšších, v noci a ráno miestami aj v stredných polohách sneženie. Veterno.

Piatok

3 až 9 stupňov Celzia - Premenlivá prevažne veľká oblačnosť a na viacerých miestach prehánky alebo dážď, vo vyšších polohách sneženie.

Viac o téme: PočasieTýždeňMeteorológSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu