Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Príroda Vysokých Tatier sa po kalamite spamätala: Zvládne to aj sama, povedal Sólymos

Vysoké Tatry Zobraziť galériu (2)
Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Tichá dolina vo Vysokých Tatrách, ktorá sa bez pomoci človeka a bez hospodárskych aktivít spamätala z víchrice spred 14 rokov, je dôkazom, že príroda sa s veternou a neskôr aj lykožrútovou kalamitou dokáže vyrovnať sama. Vo vyhlásení to dnes uviedol minister životného prostredia László Sólymos.

„Je našou povinnosťou zachovať prírodu Tatier v najvyššom stupni ochrany bez zásahu človeka aj pre ďalšie generácie. A to aj robíme,“ povedal. Dodal, že bezzásahovosť v najvzácnejších častiach národných parkov a nastavanie jasných pravidiel hospodárenia je prioritou envirorezortu. Dokazuje to podľa Sólymosa novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá národným parkom Slovenska zaistí potrebnú ochranu.

Nová legislatíva plánuje rozšíriť rozlohu bezzásahových zón aspoň na polovicu územia každého národného parku. Tomu má napomôcť aj ďalšie opatrenie, a to presun štátnych pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR. Pre zvyšné územie národných parkov novela ustanovuje, že hospodáriť v lesoch sa má výlučne spôsobom, ktorý zachováva a podporuje ich prirodzené ekologické funkcie.

Vysoké Tatry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Novela posilňuje aj právomoc Štátnej ochrany prírody SR pri programoch starostlivosti o lesy. Navrhuje, aby pri ich schvaľovaní boli pripomienky štátnych ochrancov prírody záväzné. Novela zákona o ochrane prírody a krajiny poputuje v najbližších dňoch do predbežného a následne medzirezortného pripomienkového konania.

Viac o téme: Vysoké TatryLászló SólymosKalammitaTichá dolina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu