Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Danko varoval pred hrozbou falošných správ: Slovensko sa rozvíja na všetky strany

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Svet je svedkom dynamicky sa vyvíjajúceho prostredia, ktoré charakterizuje bezprecedentný rozmach medzinárodného obchodu. Tento vývoj však sprevádzajú aj premenlivosť vo vzťahoch medzi svetovými mocnosťami a viaceré bezpečnostné, sociálne a environmentálne výzvy. V diskusnom príspevku na parlamentnom samite eurázijských krajín v tureckej Antalyi to v utorok povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

"Veľmi dôležitou dimenziou súčasných medzinárodných vzťahov je ekonomická spolupráca. Bol to práve obchod, ktorý v histórii mnohokrát otváral dvere pre politické kontakty v pozitívnom, ale, žiaľ, aj negatívnom zmysle. Stal sa zdrojom prosperity a modernizácie, ale často aj zdrojom napätia a ozbrojeného konfliktu," upozornil Danko.

Predseda slovenského parlamentu v príspevku poukázal aj na súčasný problém šírenia "falošných správ a nenávistných výpadov, ktoré sa skrývajú za anonymné zdroje", a potrebu ochrany v digitálnom svete.

Slovensko sa podľa neho snaží svoje vzťahy rozvíjať na všetky svetové strany, je spoľahlivým partnerom v medzinárodných spoločenstvách a má skúsenosti z viacerých predsedníctiev. Je teda podľa neho pripravené pomôcť Rusku a Južnej Kórei ako hlavným organizátorom eurázijských parlamentných samitov v rozvoji vzťahov medzi európskymi a ázijskými krajinami.

Pred niekoľkými mesiacmi sa uvažovalo o Bratislave ako dejisku tretieho eurázijského parlamentného samitu. Na Slovensku sa však stretnutie napokon nekonalo, keďže predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin – jeden z iniciátorov projektu – sa nachádza na sankčnom zozname EÚ a má tak znemožnený vstup na jej územie. Samit napokon zorganizovali v Turecku.

Danko má podľa svojich slov prísľub od Ruska a Južnej Kórey, že ak sankčný režim pominie, samit sa bude môcť konať v Bratislave.

Účastníci samitu v utorok večer prijali spoločnú deklaráciu, ktorá vyzýva na rozvoj parlamentnej spolupráce a budovanie infraštruktúry v eurázijskom priestore. Okrem toho sa zúčastnené štáty postavili za Kjótsky protokol o znížení emisií skleníkových plynov, vyslovili podporu medzinárodnému obchodu a vyzvali na dodržiavanie zásad trvalo udržateľného rozvoja. Predseda NR SR sa z Turecka vráti do vlasti ešte v utorok neskoro večer.

Viac o téme: BezpečnosťAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu