Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obvinený Kočner odovzdal originály zmeniek: Urobil tak cez muža z Kuciakovej kauzy Technopol

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, ktorý je momentálne väzobne stíhaný, odovzdal tri kusy zmeniek do trezoru okresného súdu. Urobil tak cez človeka, ktorý bol s Koćnerom spájaný v kauze Technopol, ktorú znova otvoril zavraždený novinár Ján Kuciak.

Orgány činné v trestnom konaní požadovali od Kočnera originály zmeniek po tom, ako ho obvinili spolu s bývalým šéfom televízie Markíza Pavlom Ruskom. Kočner ich chcel podrobiť znaleckému skúmaniu, aby dokázal, že zmenky z roku 2000 sú pravé. Skúmanie mu však zakázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Posledná rana pre Kočnera? Alena dostala po vražde luxusné auto, je v tom muž z kauzy Technopol

Podľa informácií televízie JOJ mal Kočner odovzdať dve zmenky v hodnote 500 miliónov korún a jednu zmenku na sumu 26 190 000 eur. Marian Kočner tak urobil cez advokátsku kanceláriu, ktorej štatutárom je práve Andrej Šábik, známy z kauzy Technopol. 

Zmenky súdu odovzdal advokát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

"Áno, odovzdal som ich ja, som tam štatutárom, tak to spravili cezo mňa," povedal pre Topky Šábik. K tomu, ako sa k nemu zmenky dostali, sa už vyjadrovať nechcel. Ako sme však zistili, advokátskej kancelárii, v ktorej je Šábik štatutárom, boli zmenky doručené kuriérskou službou. 

Televízia oslovila aj advokátov Markízy. "Mám za to, že ak sa zmenky nachádzajú v trezore súdu, je priestor na to, aby boli podrobené dôkladnému znaleckému skúmaniu a tak je možné potvrdiť alebo vyvrátiť, že ide o podvrh," uviedol pre televíziu Tomáš Kamenec, právny zástupca spoločnosti Markíza Slovakia s.r.o.

Šábik a Kočner

Advokát Šábik je s Kočnerom spájaný už od kauzy Technopol, na ktorú upozornil zavraždený novinár Ján Kuciak. Podľa Kuciaka firmu podozrivo prevzali ľudia, ktorí majú blízko práve k Marianovi Kočnerovi. Podnikateľ Dučák starší, ktorý bol štatutárom Technopolu, previedol budovu spoločnosti Šabíkovej firme VertiCom. Ten ju predal čerstvo založenej firme Reality Fond Petra Horvátha. Šabík figuroval s Kočnerom v kauze Glance House.

Meno Andreja Šabíka sa objavilo aj pri Alene Zsuzsovej, ktorá je obvinená z úkladnej vraždy formou účastníctva a z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka. Luxusný Mercedes takmer za 70-tisíc eur, na ktorom sa Alena vozila, a ktoré dostala necelé tri mesiace po vražde, je písané na firmu Tesgal, v ktorej figuruje aj Andrej Šábik ako právny zástupca jedného zo spoločníkov. Jeden z obvinených z vraždy, Zoltán Andruskó, mal podľa medializovaných informácií označiť Kočnera za objednávateľa vraždy novinára. 

Viac o téme: ZmenkyPavol RuskoAndrej Šábik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu