Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biskup suspendoval ďalšieho kňaza: Nesúhlasil s odvolaním knihy Tragédia celibátu

Suspendovaný kňaz Michal Lajcha.
Suspendovaný kňaz Michal Lajcha. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BANSKÁ BYSTRICA- Kňaz banskobystrickej diecézy Michal Lajcha opísal pre TV JOJ, ako jeho a ďalšieho kňaza biskup suspendoval, pretože odmietli odvolať knihu, ktorú napísali. Ako ďalej informuje portál TV JOJ noviny.sk, tento krok ich neprekvapil, keďže verejne v knihe Tragédia celibátu - mŕtva manželka hlásajú myšlienku dobrovoľného celibátu.

Druhým suspendovaným kňazom je podľa portálu Peter Luciano Baláž. "Oboch kňazov banskobystrický biskup monsignor Marián Chovanec suspendoval po tom, ako odmietli jeho podmienky a knihu neodvolali," informuje portál.

Baláž podľa portálu ešte pred niekoľkými hodinami pôsobil ako kňaz vo vojenskom ordinariáte, konkrétne ako väzenský kaplán v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Želiezovce. "Na odvolaní väzenského kaplána Baláža podľa Lajchu trval okrem biskupa Chovanca aj biskup ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR monsignor František Rábek. Suspendovanie znamená pre oboch mužov okamžitý zákaz vykonávania akejkoľvek kňazskej činnosti, rozviazanie pracovnoprávneho vzťahu s biskupstvom Banská Bystrica. Obaja sa tak v najbližších dňoch prihlásia na miestnom úrade práce," uvádza portál

Knihu podľa portálu obaja kňazi považujú za svoje posolstvo, misiu a celoživotné dielo hľadania pravdy, v ktorom budú aj naďalej pokračovať. "Tieto udalosti, ktoré pre nás nastali, znamenajú to, že si musíme nájsť prácu a napĺňať svoje poslanie iným spôsobom ako doteraz. Stratili sme nielen prácu, ale aj existenčné zabezpečenie. To všetko ale nezmení naše odhodlanie šíriť myšlienku svätenia ženatých nielen na Slovensku, ale predovšetkým celosvetovo," povedal pre portál Lajcha.

Viac o téme: KnihaBiskupKňazCelibátSuspendovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu