Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza zmiznutej bakalárky s podpismi Ruska: Advokáti o ničom nevedia, pre prípad je to nepodstatné

Marián Kočner a Pavol Rusko Zobraziť galériu (5)
Marián Kočner a Pavol Rusko (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Veľké emócie rozpútal status študentky Niny Sobotovičovej, ktorá v ňom opísala, ako jej z Univerzity Komenského, na ktorej študovala, zmizla bakalárska práca. V nej sa venovala kauze Gamatex, pričom použila aj rozhovory s Mariánom Kočnerom a Pavlom Ruskom, ktorí sú momentálne obvinení z falšovania zmeniek. Univerzita však tvrdí, že obidva exempláre bakalárskej práce má.

Študentka Nina Sobotovičová, ktorá je zároveň redaktorkou denníka SME, opísala, o čom bola jej bakalárska práca. V nej mala rozhovor aj s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom. "Na katedre (od docentky Hlavčákovej) som sa potom dozvedela, že ak chcem, aby boli rozhovory ako zdroje nepriestrelné, musím dať každú jednu stranu podpísať respondentovi," napísala Sobotovičová. 

MIMORIADNE Zmizla bakalárska práca s podpismi Kočnera a Ruska: Odhalili by pravdu o zmenkách

V statuse uviedla, že po rozhovore so svojím kolegom Adamom Valčekom si pýtala z univerzity originál svojej práce. Podľa Sobotovičovej mali o to záujem právnici TV Markíza, ktorá sa s Ruskom a Kočnerom pre sporné zmenky súdi. 

Kauza zmiznutej bakalárky s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Kolega Adam Valček mi asi pred troma týždňami oznámil, že pre právnikov Markízy je moja bakalárka zaujímavá, lebo sú tam originály Ruskových podpisov, ktoré chceli dať skúmať súdnemu znalcovi. Nie kvôli relevancii v procese, chceli ich dať skúmať ako čosi marketingovo zaujímavé pre médiá. Zavolala som preto do knižnice, či sa práca v takýchto prípadoch dá poskytnúť aj inak, ako len prezenčne, a dozvedela som sa, že oni originál mojej práce nemajú," tvrdila študentka.

Bakalárska práca Niny Sobotovičovej
Zobraziť galériu (5)
Bakalárska práca Niny Sobotovičovej  (Zdroj: Facebook/Nina Sobotovičová)

Oslovili sme preto Univerzitu Komenského. Docentka Hlavčáková na naše telefonáty nereagovala, no z dekanátu nám poslali odpoveď. Podľa nich majú obidva exempláre spomínanej práce. 

"V súlade s príslušnými smernicami FiF UK a UK sú záverečné práce našich študentov archivované v dvoch vytlačených exemplároch, jeden sa nachádza vo fonde Akademickej knižnice UK a druhý vytlačený exemplár ostáva v knižničnom fonde príslušnej katedry. Okrem toho sú všetky záverečné práce archivované aj v elektronickej forme. Filozofická fakulta UK má k dispozícii obidva vytlačené exempláre bakalárskej práce Bc. Niny Sobotovičovej. Elektronická verzia tejto bakalárskej práce bude zverejnená až roku 2020, keďže si túto možnosť v Licenčnej zmluve zvolila sama študentka," povedal dekan Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Jaroslav Šúšol. 

Kauza zmiznutej bakalárky s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Sobotovičová ale tvrdí, že prácu hľadala tri týždne a nikde ju nevedela nájsť. "Som rada, že ju údajne našli, aj keď, teraz som volala na dekanát a nikto mi k tomu nevedel nič povedať," povedala študentka pre Topky.

Advokáti o ničom nevedia

Nina tvrdí, že jej kolega Adam Valček spomenul advokátom televízie Markíza, že existuje takáto práca s podpismi Kočnera a Ruska. "Oni o to potom prejavili záujem. Podpisy sú irelevantné v tomto súdnom spore, napriek tomu mali záujem ich posunúť znalcovi," tvrdí Sobotovičová. 

Advokát televízie Markíza, Tomáš Kamenec, však tvrdí, že o žiadnej práci nevedel, ani si ju nevyžiadal. "Ja som si žiadnu prácu nevyžiadal, ani som ju nevidel. O jej existencii som sa dozvedel až dnes. Určite je to zaujímavá vec, no s ohľadom na overovanie pravosti podpisov nemá nejaký valný význam, keďže tie podpisy nie sú z doby, kedy mali zmenky údajne vzniknúť," povedal Kamenec. 

Kauza zmiznutej bakalárky s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ani Michal Mandzák, ktorý zastupuje Mariana Kočnera, nevie o žiadnej práci. "Vôbec neviem, čo to má byť za bakalársku prácu, dozvedel som sa o tom až teraz od vás," povedal Mandzák pre Topky. Rovnako je na tom aj Marek Para, ktorý zastupuje Pavla Ruska. O spomínanej práci nevie nič. 

„Nemám informáciu o zmiznutí vami uvedenej bakalárskej práce. Informáciu, že podpis na danej práci je rozhodujúci pre znalecké skúmanie, považujem iba za snahu o umelé vyvolanie mediálnej senzácie, nakoľko existuje dostatočné množstvo podpisov ako porovnávacích materiálov z roku 2017! Pokiaľ mi uvediete, v čom mala spočívať výnimočná hodnota daných podpisov, rád sa vyjadrím bližšie. Naopak som hlboko presvedčený, že doposiaľ sú zo strany niektorých médií a OČTK opomínané dôkazy preukazujúce podpísanie Zmeniek a Dohôd k zmenkám v roku 2000,“ uviedol v reakcii pre Topky Marek Para, právnik Pavla Ruska.

Sporné zmenky

Bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Detaily z uznesenia o Kočnerovi: Slušný a bezúhonný občan! Obhajoba, ktorej neuverí ani malé dieťa

Kočner zobral zo súdu zmenky a dal ich skúmať expertíznemu zahraničnému znalcovi. Koncom apríla tohto roka Okresný súd Bratislava V v jednom z prípadov rozhodol, že bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariána Kočnera.

Toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné. TV Markíza podala trestné oznámenie na Kočnera a Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti. Kočner je obvinený v prípade Gatex aj v prípade vratiek DPH v súvislosti s prevodmi nehnuteľností na Donovaloch. 

Marian Kočner je momentálne vo väzbe z dôvodu možného marenia vyšetrovania, ovplyvňovania svedkov a pre podozrenie, že by na slobode mohol pokračovať v ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: ZmenkySúd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu