Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci žiadajú kontrolu na dostavbe Mochoviec: Informácie hovoria o veľkom amaterizme

Atómové elektrárne v Mochovciach
Atómové elektrárne v Mochovciach (Zdroj: SITA/Martin Havran)

MOCHOVCE - Skupina poslancov Národnej rady SR (NR SR) a Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) požaduje vykonanie kontroly na dostavbe jadrovej elektrárne v Mochovciach. V zverejnenom vyhlásení vyslovili obavy z kvality stavebných prác i inštalovaných zariadení.

Pod dokumentom je podpísaný poslanec NR SR za SaS Radoslav Pavelka a poslanci NSK za pravicovú koalíciu Daniel Balko (Šanca), Ján Greššo (OĽaNO), Ján Vančo (KDH) a Miloslav Hatala (KDH). Kontrolu v jadrovej elektrárni (JE) sa rozhodli iniciovať po informáciách, ktoré boli medializované v denníku Sme.

„S veľkým znepokojením sme prijali správy o možných nedostatočných bezpečnostných opatreniach, ktoré sa objavili pri dostavbe tretieho bloku JE Mochovce. Zverejnené informácie hovoria o veľkej miere amaterizmu, o odborných prácach vykonávaných pracovníkmi bez požadovanej certifikácie, o použití náhradných generátorov po záruke či o použití materiálov, ktoré v prípade havarijného stavu nedokážu vydržať požadovanú teplotnú záťaž,“ konštatuje sa vo vyhlásení.

Poslanci žiadajú Úrad pre jadrový dozor, aby ešte pred spustením skúšobnej prevádzky tretieho bloku JE Mochovce opätovne pozval odborníkov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, aby na treťom bloku vykonali kontrolu. Zároveň požadujú, aby sa výsledky tejto kontroly zverejnili. „Nič nie je dôležitejšie ako bezpečnosť obyvateľov. Uprednostňovanie ekonomických záujmov pred zdravím a bezpečnosťou je trestnou činnosťou,“ upozorňujú poslanci.

Podľa ich názoru je dostavba JE Mochovce vnímaná ako priestor pre únik verejných financií, pričom náklady už dosiahli sumu 5,4 miliardy eur. „Na dostavbu Mochoviec pritom prispievame všetci. Takmer 500 miliónov eur je nevyplatená dividenda, ktorej sme sa ako 34-percentný vlastník akcií v spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s. museli vzdať a táto diera v štátnom rozpočte sa látala z našich daní. Zverejnené informácie však teraz hovoria, že počas stavby nedochádzalo len k mrhaniu verejných zdrojov, ale aj k nekvalitnej výstavbe, ktorá bez odstránenia chýb môže viesť aj k ohrozeniu životov obyvateľov Nitrianskeho kraja. Všetci vieme, ako je atómová energia nebezpečná, pamätáme si nielen Černobyľ, ale aj nedávnu haváriu jadrovej elektrárne vo Fukušime,“ konštatujú vo svojom vyhlásení poslanci z Nitrianskeho kraja.

Viac o téme: Jadrová elektráreňNR SRMochovceNitriansky samosprávny kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu