Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Tretí blok v Mochovciach nespustíme, pokiaľ nebude bezpečný, ubezpečuje Pellegrini

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Slovensko nespustí tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce, pokiaľ by boli relevantné pochybnosti o bezpečnosti jej prevádzky. Povedal to v utorok premiér Peter Pellegrini v súvislosti s informáciami o testovaní nového jadrového reaktora.

Výsledky horúcej hydroskúšky na tomto bloku jadrovej elektrárne očakáva Úrad jadrového dozoru SR do konca apríla. "Chcem uistiť všetkých občanov Slovenska, že urobíme všetko preto, aby stavba bola bezpečná, aby tento zdroj energie spĺňal všetky medzinárodné bezpečnostné normy a pravidlá. Nespustíme ho bez toho, aby sme nemali všetci úplnú istotu, že je tento nový blok bezpečný a nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko pre občanov Slovenska ani susedných štátov," povedal Pellegrini. 

Premiér Pellegrini o dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce

Podľa Úradu jadrového dozoru trvala horúca hydroskúška o niečo dlhšie oproti pôvodnému plánu, pretože ju predĺžili dve prerušenia. "V tejto chvíli Slovenské elektrárne ukončujú horúcu hydroskúšku, musia vyhodnotiť všetky vykonané testy a preukázať, do akej miery splnili kritériá úspešnosti," povedala predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková.

Na archívnej snímke dostavba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Opozičná strana SaS v pondelok na brífingu oznámila, že pre hroziace ďalšie meškanie dostavby jadrovej elektrárne Mochovce, ako aj ďalšie zvýšenie rozpočtu, chce SaS podať trestné oznámenie a zvolať mimoriadny parlamentný výbor.

Premiér prosí o zdržanlivosť

Podľa premiéra je zatiaľ na spustenie bloku dostatok finančných prostriedkov. Pellegrini požiadal médiá a opozíciu o zdržanlivosť vo vyjadreniach. "Chcel by som požiadať aj našich politických oponentov, aby presunuli svoje pochybnosti na odbornú úroveň, aby sme tak hovorili s odborníkmi," povedal Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Spustenie ďalších blokov elektrárne podľa neho vyvoláva aj pozornosť susedných krajín a hrozí, že sa z technických debát a odborných diskusií môže stať „veľká politická téma". Premiér sa spolu s ministrom hospodárstva chystá preveriť stav výstavby elektrárne na osobnej návšteve.

Viac o téme: Jadrová elektráreňMochovcePeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu