Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bratislavu zamoril smog: Obrovské nebezpečenstvo pre deti, seniorov a srdciarov! Odborníci radia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) varujú pred veľkým znečistením ovzdušia v hlavnom meste. Tvrdia, že ide o takú úroveň znečistenia ovzdušia, ktorá už pri krátkodobom vplyve spôsobuje poškodenia zdravia. Vysoká koncentrácia ozónu môže viesť najmä k ťažkostiam s dýchaním a podráždeniu slizníc. Najohrozenejšou skupinou sú deti, seniori a ľudia s pľúcnymi a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje najmä rodičov detí, seniorov a ľudí s pľúcnymi a srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktorí žijú v Bratislave, aby dbali na zvýšenú ochranu svojho zdravia. Ústav informoval, že v pondelok 20. augusta bol v hlavnom meste na monitorovacej stanici Mamateyova prekročený informačný prah ozónu.

Bratislava má znečistené ovzdušie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ide o takú úroveň znečistenia ovzdušia, ktorá už pri krátkodobom vplyve spôsobuje poškodenia zdravia, a to najmä u spomínaných skupín obyvateľstva.

Slnečné dni spolu s emisiami z dopravy a slabé premiešavanie atmosféry spôsobujú ozónový smog, ktorý dráždi najmä sliznice, dýchacie cesty a oči. Najviac ohrozené sú deti, seniori a ľudia s pľúcnymi a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Bratislava má znečistené ovzdušie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci v tejto súvislosti odporúčajú obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie miestností a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných škodlivých látok do ovzdušia, napríklad natieranie, lepenie či fajčenie.

Bratislava má znečistené ovzdušie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje (WHO), že nie je možné stanoviť presný bezpečný prah, pod ktorým by prízemný ozón nepredstavoval zdravotné riziko. Naopak, štúdie organizácie dokazujú zvýšenú dennú úmrtnosť o 0,3 až 0,5 percenta na každých 10 mikrogramov na meter kubický zvýšenej koncentrácie ozónu.


Čítajte aj: Milovníci kávy, pozor: FOTO Ak máte doma tieto hrnčeky, radšej ich vyhoďte


Prízemný ozón vzniká chemickou reakciou slnečného žiarenia, oxidov dusíka a prchavých organických zlúčenín v atmosfére. Je považovaný za jednu z látok, ktoré najvýznamnejšie vplývajú na ľudské zdravie. WHO znížila odporúčané koncentrácie, merané ako 8-hodinový priemer, na 100 mikrogramov na meter kubický.

Viac o téme: BratislavaOvzdušieOzón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu