Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Milovníci kávy, pozor: FOTO Ak máte doma tieto hrnčeky, radšej ich vyhoďte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na základe kontrol, ktoré boli vykonané orgánmi verejného zdravotníctva, bolo zistené, že na spotrebiteľskom trhu sa nachádzal sklenené hrnčeky s dekorom kávy, ktoré presahovali limitné hodnoty ťažkých kovov. Informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej stránke.

ÚVZ SR v pondelok 20. augusta prijal oznámenie o nevyhovujúcom výrobku. Ide o sklenený hrnček s dekorom kávy, ktorého obsah je 200 mililitrov. Čiarový kód nebezpečného výrobku je 8581390760702. Výrobca je neznámy. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že spomínaný výrobok bol odobratý v obchodnej sieti.

Hrnček s dekorom kávy bol stiahnutý z trhu.
Zobraziť galériu (2)
Hrnček s dekorom kávy bol stiahnutý z trhu.  (Zdroj: ÚVZ SR)

„Podľa skúšok vykonaných Národným referenčným laboratóriom pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami v Poprade, výrobok v parametri obsah kadmia (Cd) a olova (Pb) vo výluhu vzorky (ústny okraj) do 4-percentnej kyseliny octovej za podmienok testu presahuje limitné hodnoty uvedených ťažkých kovov,“ vysvetlil Mikas.


Čítajte aj: Problémová kozmetika: FOTO Hygienik varuje pred nebezpečnými výrobkami na telo, ruky preč


Úrad upozorňuje, že uvedený výrobok sa ešte môže nachádzať v obchodnej sieti na území Slovenska. „Odporúčame spotrebiteľom, aby výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja,“ varuje Mikas.

Viac o téme: NebezpečenstvoHrnček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu