Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Slovensko zápasí s horúčavami: Mestá prijali opatrenia, pripravte sa na ešte väčšie peklo

Horúčavy v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (10)
Horúčavy v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Na takmer celom území Slovenska treba v utorok počítať s vysokými teplotami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Tie predbežne platia od 13. do 17. hodiny. V nasledujúcich dňoch sa teploty majú vyšplhať dokonca ešte vyššie.

V Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji sa teploty už od 13. hodiny môžu vyšplhať do výšok, ktoré predstavuje pre ľudí potenciálne nebezpečenstvo. Pre Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a Prešovský kraj vydali meteorológovia zo SHMÚ výstrahu druhého stupňa od 14. hodiny. "Takýto jav predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú meteorológovia.

Mimoriadne horúčavy: PREDPOVEĎ Extrémy sa budú zhoršovať, nebezpečenstvo stúpa

Západné Slovensko môžu zasiahnuť silné búrky

Západné Slovensko a niektoré okresy na strednom Slovensku môžu v utorok podvečer zasiahnuť búrky s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa s platnosťou do 19.00 h.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 kilometrov za hodinu," upozorňujú meteorológovia. Dodávajú, že búrky môže sprevádzať výrazný prechodný vzostup hladín na malých tokoch a objaviť sa môžu aj iné javy, napríklad stekanie vody zo svahov alebo zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

ONLINE Slovensko zápasí s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Košiciach pribudol vodný bar

Vodný bar na Hlavnej ulici pri Immaculate v Košiciach má pomôcť osviežiť sa počas horúcich dní. Napiť sa čistej pitnej vody z vodovodu, ochutenej citrónom či bylinkami, možno zadarmo v čase od 10.00 h do 17.00 h.

Ako informovala Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a. s., vodný bar sa bude tento rok realizovať vždy počas pracovných dní, pokiaľ teploty v meste vystúpia nad 30 stupňov Celzia, a to za predpokladu, že počasie bude priaznivé, teda bez extrémne silného vetra či búrok.

„V prípade náhlej zmeny poveternostných podmienok si organizátori vyhradzujú právo ukončiť vodný bar aj pred 17.00 h, aby bola zaistená bezpečnosť pracovníkov vodného baru, ako aj verejnosti v okolí,“ dodala VVS, ktorá vodný bar v spolupráci s mestom Košice zabezpečila.

Vodný bar v Košiciach
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

V Trnave cesty nepolievajú, hospodária s vodou

Trnavčania sa v letných horúčavách môžu v centre mesta schladiť pod vodnými ochladzovačmi, ktoré v tomto roku opäť mesto inštalovalo na Hlavnej ulici. K dispozícii majú aj štyri pitné fontánky. Vzduch osviežia tiež veľké fontány pred radnicou a pri Kostole sv. Heleny, v širšom centre je obľúbený vodomet pred Trnavskou univerzitou. Od zavlažovania ciest či chodníkov kropiacimi autami mesto upustilo.

Horúčavy v Piešťanoch
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

"Ide o príliš krátkodobé riešenie, ktoré pri rozpálených komunikáciách prináša niekoľkominútové zlepšenie, no rýchle odparenie vody zároveň zvyšuje sparno. Vzhľadom na niekoľkoročné nízke celoročné zrážky v Trnave je potrebné pristupovať i k existujúcim zdrojom vlahy efektívne," informoval hovorca radnice Pavol Tomašovič.

"Z tohto dôvodu sme skôr zintenzívnili polievanie mladých stromov a snažíme sa v rámci rekonštrukcií väčších celkov vytvárať dlhodobé a efektívne riešenia formou závlah," uviedol. Sparno v rovinatej Trnave znásobuje skutočnosť, že v meste a blízkom okolí sa nenachádzajú ani kopce, ani žiadny väčší vodný tok okrem potoka Trnávka

Horúčavy v Piešťanoch
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

V Handlovej začali s polievaním ulíc

V Handlovej začali v utorok s polievaním miestnych komunikácií. Teploty, ktoré majú počas dňa dosiahnuť 33 stupňov Celzia, pozastavili aj druhú kosbu verejnej zelene v meste, informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.  "Polievacie vozidlo spoločnosti Hater - Handlová, spol. s r. o., môžu Handlovčania stretnúť v centre, ale aj na asfaltových cestách v odľahlejších kútoch mesta. Vozidlo, ktoré priebežne zvlhčuje prostredie a zároveň znižuje teplotu ovzdušia, môžu vidieť na komunikáciách v dopoludňajších i popoludňajších hodinách," priblížila Paulínyová. 

"Auto najazdí jedným okruhom v meste 12 kilometrov, čo mu priemerne trvá približne dve hodiny, a za tento okruh minie štyri kubické metre vody. V priemere vykoná štyri až päť okruhov za deň," ozrejmila. Mesto v súvislosti s tropickými teplotami tiež odporúča, aby obyvatelia, hlavne tí v staršom veku, nevychádzali na priame slnko, zdržiavali sa skôr doma a dodržiavali pitný režim. Úpravu stránkových hodín mestského úradu pre vysoké teploty zatiaľ samospráva neplánuje. 

Horúčavy trápia Slovensko
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V Bratislave prijali viaceré opatrenia

V centre hlavného mesta ponúknu osvieženie cisterny s pitnou vodou, komunikácie sa budú polievať častejšie, na mestských kúpaliskách predĺžia otváracie hodiny. .Cisterny s pitnou vodou budú od utorka na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici. "K dispozícii budú na Hlavnom námestí od 11.00 do 17.00 h a na Poštovej ulici v čase od 10.00 do 16.00 h," informovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer.

Niektoré mestské kúpaliská, ktoré majú otvorené do 19.00 h, predĺžia otváracie hodiny. Od stredy 1.8. do utorka 7.8. budú kúpaliská Lamač, Rača a Krasňany zatvárať až o 20.00 h. Onufer pripomenula, že v meste tiež fungujú rozprašovače vodnej hmly, ktoré sú v najfrekventovanejších lokalitách.

Horúčavy v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Poľnohospodári varujú

Súčasné horúčavy a náhle zmeny počasia s prívalovými dažďami na Slovensku majú dopad okrem samotných ľudí aj na poľnohospodárske plodiny, či chov hospodárskych zvierat.V súčasnosti majú vysoké teploty podľa Sadovskej vplyv najmä na cukrovú repu, kukuricu a sóju. „V prípade cukrovej repy sa jedná o riziko zavädnutia listov a zníženie cukornatosti. Úroda cukrovej repy tak môže byť nižšia o 15 až 30 %. V prípade kukurice zase hrozí zníženie hmotnosti zrna a úroda môže byť nižšia o 10 až 30 %. V prípade sóje môže dôjsť vplyvom vysokých teplôt k zavädnutiu listov, zníženiu počtu a hmotnosti semien v strukoch, no a úroda môže byť v konečnom dôsledku nižšia o 15 až 40 %,“ vyčíslila odhadované straty produkcie Eva Sadovská.

Čo sa týka hospodárskych zvierat, dopady horúčav môže podľa SFD pocítiť najmä mliekarenský sektor. „Pre dojnice je kritickou teplotou vo všeobecnosti 24 až 27 stupňov Celzia. Nad touto hranicou sa znižuje príjem krmiva, mliečna produkcia, ale aj reprodukčné schopnosti dojníc. Zníženie dojivosti počas letných horúčav môže mať veľký ekonomický dopad. Produkcia mlieka môže byť totiž nižšia až o 10 alebo 20 %,“ dodala Sadovská. 

ONLINE Slovensko zápasí s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: pixabay.com)

Viac o téme: HorúčavyPoľnohospodáriSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu