Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európu sužujú horúčavy: Viaceré opatrenia v Budapešti, v nemeckom Bernburgu bolo 39,3 stupňa

Deti sa hrajú vo fontáne počas horúčav v Maďarsku.
Deti sa hrajú vo fontáne počas horúčav v Maďarsku. (Zdroj: SITA/Zsolt Czegledi/MTI, via AP)

BUDAPEŠŤ - Magistrát Budapešti sa na pokyn starostu Istvána Tarlósa snaží viacerými opatreniami zmierniť horúčavy týchto dní. Podľa utorňajších informácií internetového vydania denníka Magyar Idők technické služby hlavného mesta nasadili 20 cisternových vozidiel, ktoré polievajú budapeštianske ulice.

Autá cez deň polievajú ulice sídlisk a ďalších husto obývaných častí mesta, v noci zase ochladzujú hlavné dopravné ťahy. Na objednávku budapeštianskeho dopravného podniku BKV polievajú aj električkové koľajnice.

Kúpaliská prevádzkované mestským podnikom Budapest Gyógyfürdői és Hévízei v čase horúčav zostávajú otvorené o hodinu dlhšie. Od pondelka v nich zabezpečujú fungovanie automatov na pitnú vodu, z ktorých si rekreanti môžu bezplatne zobrať minerálnu vodu.

Balenú pitnú vodu rozdávajú vodárne hlavného mesta v čase od 10.00 h do 18.00 h na frekventovanom Námestí Ferenca Deáka, pričom vodu dostanú aj cestujúci na najväčších železničných staniciach Budapešti i iných väčších miest krajiny.

Rezort ľudských zdrojov vydal v nedeľu napoludnie červenú výstrahu pre horúčavy pre celé územie Maďarska. Na základe nej zaviedli opatrenia aj v iných mestách Maďarska. Opatrenia sa týkajú aj sociálnych zariadení, ktoré sú povinné v čase výstrahy venovať pozornosť aj bezdomovcom.

V Maďarsku stúpol predaj ventilátorov na desaťnásobok

Predaj ventilátorov stúpol v Maďarsku v uplynulých horúcich dňoch na desaťnásobok, informoval v utorok server mediapiac.hu s odvolaním sa na údaje internetového obchodu Extreme Digital. Počet predaných klimatizačných zariadení sa v týchto dňoch zdvojnásobil oproti priemerným dňom. Častejšie sa predávajú aj chladničky, pretože kompresory starších typov v horúcich dňoch dostanú viac zabrať a ľahko sa pokazia.

Server pripomína, že Maďarská meteorologická služba (OMSZ) vydala varovanie pred horúčavami aj na utorok, pričom vysoké teploty by mali pokračovať aj vo zvyšných dňoch tohto týždňa. Prvý stupeň výstrahy platí pre celé územie krajiny, s výnimkou Peštianskej, Rábsko-mošonsko-šopronskej a Komárom-ostrihomskej župy, kde vyhlásili druhý stupeň varovania.

V Nemecku zažívajú najteplejší deň roka, v Bernburgu bolo 39,3 stupňa

V Nemecku sa v utorok popoludní otriasa v základoch historický teplotný rekord. Ortuť teplomerov sa v Bernburgu v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko vyšplhala už na 39,3 stupňa Celzia, čo je najvyššia tohtoročná hodnota nameraná na území Nemecka. Najteplejšou lokalitou v spolkovej krajine Sasko bola v utorok Jena s 38 stupňami Celzia. Rekordné hodnoty sa očakávali aj v Durínsku a v Bavorsku by teplotné maximum malo dosiahnuť asi 36 stupňov Celzia.

Historický teplotný rekord v Nemecku má hodnotu 40,3 stupňa Celzia a spája sa s Kitzingenom v spolkovej krajine Bavorsko, kde takúto teplotu namerali v roku 2015 hneď dvakrát, a to 5. júla i 7. augusta.

Nemeckí meteorológovia, ktorí avizovali, že utorok môže byť najteplejším dňom roka, upozornili, že vysoké letné teploty budú pokračovať aj v auguste. Ôsmy mesiac sa v stredu začne príchodom búrkového frontu, ktorý sa cez krajinu presunie od juhozápadu smerom na severovýchod. Lokálne ho môžu sprevádzať intenzívne zrážky, prudký nárazový vietor, ba aj krupobitie. Napriek tomu by sa maximálne denné teploty mali pohybovať v rozmedzí 32-39 stupňov Celzia, na severozápade krajiny 23-32 stupňov Celzia. Hrozba búrok sa však s blížiacim sa víkendom zmenší. Informácie prinieslo internetové vydanie denníka Bild, ako aj Bavorský rozhlas (BR) a Stredonemecký rozhlas (MDR).

Z Nemecka hlásia aj naďalej problémy s udržaním kvality povrchu diaľnic, s hrozbou baktérií pri kúpaní v Baltskom mori, či s poruchami na železničných tratiach i tratiach MHD spôsobenými priamo či nepriamo horúčavami. Niektoré tamojšie jadrové elektrárne produkujú aktuálne menej elektrickej energie. Ďalšími nielen potenciálnymi hrozbami sú lesné požiare, masový úhyn rýb v riečnych tokoch, narušenie plynulosti dopravy, či nebezpečenstvá, ktoré číhajú na seniorov, chorých alebo deti v prípade dlhšieho pobytu na slnku ale aj pri kúpaní.

V Rakúsku po prvý raz padlo 36 stupňov Celzia

Po prvý raz v priebehu leta 2018 namerali v utorok 36 stupňov Celzia aj v Rakúsku. Stalo sa tak v metropole spolkovej krajiny Tirolsko - v Innsbrucku. O sedem desatín stupňa menej zaznamenali v Bludenzi v spolkovej krajine Vorarlbersko, 35,1 stupňa Celzia namerali v obci Bad Deutsch-Altenburg v dolnorakúskom okrese Bruck an der Leitha.

Informovala o tom tlačová agentúra APA s odvolaním sa na meteorológov. Podľa ich informácií namerali v centre Viedne v utorok 34 stupňov Celzia, v St.Pöltene 34,2 a v Linzi 34,6 stupňa Celzia. Aj v Rakúsku očakávajú v ďalších dňoch pokračovanie vlny horúčav, ktoré v prípade prekročenia hranice 35 stupňov môže viesť aj k problémom v prípade remeselníkov a robotníkov, ktorí pracujú na slnku. V Salzburgu na stredu preventívne obmedzili premávku dobových fiakrov, aby poskytli kočišom i koňom aspoň deň voľna v období pretrvávajúcich vysokých teplôt.

Koňom a kočišom v Salzburgu doprajú pre horúčavy deň voľna

Návštevníci Salzburgu sa budú musieť v stredu zaobísť bez tradičnej jazdy fiakrom historickým centrom tohto rakúskeho mesta. Vzhľadom na prognózu meteorológov dostanú totiž kočiši a kone voľno, informoval v utorok verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF odvolávajúc sa na dohodu tamojšieho magistrátu s prevádzkovateľmi fiakrov.

Podľa platnej úpravy by tento krok mal opodstatnenie pri prekročení hranice 35 stupňov Celzia. K tomu v stredu zrejme nedôjde, avšak napriek tomu vedenie mesta a prevádzkovatelia doprajú kočišom i koňom uprostred mimoriadne horúceho leta aspoň deň voľna. Výnimku budú predstavovať už objednané jazdy k dejiskám podujatí Salzburských slávností alebo pri príležitosti sobášov.

Vo Švajčiarsku nosia kvôli horúčavám psy topánky

Policajné psy vo švajčiarskom Zürichu nosia počas horúčav topánky, ktoré im chránia labky pred spálením od horúceho asfaltu. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej polície o tom v utorok informovala agentúra DPA. Teploty v Zürichu by v priebehu tohto týždňa nemali klesnúť pod 30 stupňov Celzia. Zürišskí policajní psovodi preto majiteľov psov varujú pred rozhorúčenými chodníkmi, ktorých teplota v aktuálnom počasí dosahuje najmenej 50 stupňov Celzia. 

Tamojšia polícia na sociálnych sieťach radí, že ak sa zdá chodník prihorúci na dotyk ľudskej ruky aj po piatich sekundách, bude príliš teplý aj pre psie labky. Väčšie psy by preto mali nosiť topánky, zatiaľ čo tie malé môžu ich majitelia niesť, odporúča ďalej. 

Hovorkyňa zürišskej polície pre DPA uviedla, že miestne policajné psy sú na nosenie topánok zvyknuté. Okrem letných horúčav si ich obúvajú aj pri iných príležitostiach, napríklad, aby nepoškriabali poťahy auta pri hľadaní drog či v prípadoch, kedy by sa mohli poraniť o rozbité sklo. 

Viac o téme: HorúčavyMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu