Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Siamské dvojičky už majú oddelené srdcia

Lekári sa snažia oddeliť 5-mesačné dvojčatá. Zobraziť galériu (8)
Lekári sa snažia oddeliť 5-mesačné dvojčatá. (Zdroj: Bleskovky.sk)

Aktualizované

BRATISLAVA - Lekári po takmer deviatich hodinách operácie päťmesačných siamských dvojičiek pokročili v prípravách na ich oddelenie. Chirurgickému tímu sa totiž podarili dôležité úkony potrebné na oddelenie zrastených pečení dvojičiek, čo je podľa lekárov jednou z najťažších častí zákroku. Novinárov o tom prostredníctvom videoprenosov z operačnej sály informoval šéf operujúcich lekárov Vladimír Cingel.

"Identifikovali sme cievne štruktúry, cez ktoré je ich pečeň poprepájaná. Prerušili sme ich, pečeňový pár sa správa dobre," povedal Cingel. Podľa jeho skorších vyjadrení sa zatiaľ pri operácii neobjavili vážnejšie komplikácie.

Lekárom sa už skôr podarilo oddeliť deťom srdcia a neskôr postupne začali oddeľovať žlčové cesty. Podľa riaditeľa bratislavskej detskej fakultnej nemocnice Daniela Žitňana začnú chirurgovia čoskoro oddeľovať zrastenú pečeň, neskôr by malo nasledovať samotné oddeľovanie detí.

Očakáva sa, že operácia môže trvať až do ranných hodín. V operačnej sále sa už vrátane lekárov vystriedalo vyše štyridsať ľudí. Po prípadnom úspešnom oddelení detí by mali pokračovať dva samostatné tímy v ošetrovaní rán, ktoré vzniknú po oddelení. Ak však budú organizmy chlapcov príliš vyčerpané, druhú časť zákroku odložia na neskôr.

Chlapci Marek a Michal sa narodili predčasne v apríli v 36. týždni tehotenstva cisárskym rezom. Boli zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha, niekoľko dní po narodení ich museli lekári operovať pre ťažkosti s tráviacimi orgánmi.

Naposledy prišli na Slovensku na svet siamské dvojičky v januári roku 2000. Dievčatá Andrea a Lucia boli zrastené v oblasti panvovej kosti, lekárom sa ich podarilo oddeliť dva mesiace po narodení.

Na Slovensku sa od 70. rokov minulého storočia narodili štyri siamské dvojičky. Podľa štatistík pripadajú jedny siamské dvojičky na približne 50.000 pôrodov, pôrod z nich však prežije iba malé percento. Pri oddeľujúcich operáciách zrastených detí sa často stáva, že jedno z dvojičiek umiera.

Operácia siamských dvojčiat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu