Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prepadák v deviatackych testoch: Takto dopadla budúcnosť Slovenska, niet sa čím chváliť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Priemerná úspešnosť žiakov v teste z matematiky v celoslovenskom testovaní žiakov deviateho ročníka základných škôl v školskom roku 2017/2018 bola 55,9 percenta. Dievčatá riešili test s úspešnosťou 56,1 percenta a chlapci 55,8 percenta.

Ako informoval odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva, rozdiely v úspešnosti testovania vidieť na regionálnej úrovni okresov. Najúspešnejší v matematike sú žiaci z okresu Bratislava I (67,5 percenta), najmenej úspešní z okresu Gelnica (37,7 percenta). Test z matematiky riešilo 36 381 žiakov. V teste zo slovenského jazyka a literatúry žiaci dosiahli priemernú úspešnosť 63 percent. Dievčatá získali priemerne 66,7 percenta a chlapci 59,6 percenta. Najúspešnejší zo slovenského jazyka a literatúry sú žiaci z okresu Košice I (71,7 percenta), najmenej úspešní z okresu Gelnica (49 percent).

Výsledky testovania deviatakov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: nucem)

Test zo slovenského jazyka a literatúry písalo 34 019 žiakov. Priemerná úspešnosť testu z maďarského jazyka a literatúry bola 60,6 percenta, pričom test písalo 2 428 žiakov. V teste zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry dosiahli deviataci priemernú úspešnosť 61,1 percenta. Test písalo 2 428 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Test z ukrajinského jazyka a literatúry riešilo 25 žiakov s priemernou úspešnosťou 69,2 percenta.

Žiaci, ktorí v testoch z matematiky a zároveň aj zo slovenského jazyka a literatúry, respektíve maďarského jazyka a literatúry, slovenského jazyka a slovenskej literatúry, dosiahli súčasne úspešnosť najmenej 90 percent, sú prijatí na štúdium na strednej škole bez prijímacej skúšky pri splnení všetkých podmienok prijímacieho konania. Z testovaných deviatakov bolo úspešných 1 944 žiakov s vyučovacím jazykom slovenským a 49 žiakov s vyučovacím jazykom maďarským. Najväčšie zastúpenie žiakov s úspešnosťou 90 percent a viac súčasne z oboch testovaných predmetov bolo v Trenčianskom kraji, a to takmer osem percent žiakov.

Výsledky testovania deviatakov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: nucem)

Celoslovenské testovanie deviatakov Testovanie 9 bolo 21. marca na 1 444 základných školách, z toho 1 303 škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 126 s vyučovacím jazykom maďarským, 14 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským. Testy písalo 36 448 žiakov, z nich malo 33 995 žiakov vyučovací jazyk slovenský, 2 428 žiakov vyučovací jazyk maďarský a 25 žiakov vyučovací jazyk ukrajinský. Testovaných bolo 3 205 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Výsledky testovania deviatakov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: nucem)

Na testovaní sa zúčastnilo 681 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a 112 cudzincov. Žiaci boli testovaní z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra a slovenský jazyk a slovenská literatúra. Úlohy v testoch boli zamerané na porozumenie textu, overovanie vedomostí a zručností, aplikáciu poznatkov v praktických súvislostiach a na logické myslenie. V teste z matematiky sa tradične vyskytujú nesúvislé texty obsahujúce tabuľky a diagramy. Súčasťou testu z matematiky bol prehľad vzorcov a jednotiek. V testoch z vyučovacích jazykov majú už niekoľko rokov svoje stále zastúpenie aj úlohy na čítanie s porozumením, v ktorých žiaci pracujú s ukážkami súvislých a nesúvislých textov

Viac o téme: MatematikaSlovenský jazykTestovanie 9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu