Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tragédia! Autobus sa zrútil do rokliny, štyria ľudia zahynuli

Záchranári hľadajú a vyťahujú obete po havárii autobusu. Zobraziť galériu (7)
Záchranári hľadajú a vyťahujú obete po havárii autobusu. (Zdroj: SITA)

HRIŇOVÁ - Pri nehode autobusu, ktorý sa v nedeľu 2. septembra večer zrútil do rokliny na ceste z horského hotela Poľana do Hriňovej v časti Snohy, zahynuli podľa najnovších informácií štyria ľudia. Ide o dvoch mužov a dve ženy.

Zranených bolo 34 ľudí, z nich traja ťažko. Najviac zranených - 27, vrátane vodiča autobusu, previezli sanitky i príbuzní do nemocnice vo Zvolene. Po jednom ľahšie zranenom previezli do nemocníc v Lučenci a Žiaru nad Hronom a piatich do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Ľahšie zranených ošetrili na mieste nehody, odkiaľ potom odišli sami.

Ako povedal riaditeľ nemocnice vo Zvolene Erik Valovič, v súčasnosti je v zariadení hospitalizovaných 23 osôb s ťažkými zraneniami. Dvaja najťažšie zranení sú na ARO. Jeden z nich je vo vážnom stave, stav druhého je stabilizovaný. Dve desiatky osôb ležia z rôznymi zlomeninami na chirurgickom oddelení. "Na detskom oddelení je s ťažkými zraneniami hospitalizované tiež jedno dieťa," doplnil Valovič.

Na mieste nešťastia zasahovalo do neskorých večerných hodín 14 záchranárskych áut prvej a rýchlej zdravotníckej pomoci, sedem vozidiel dopravnej záchrannej služby a tiež vrtuľník. Približne o 23. h miesto havárie uzavrela polícia, ktorá začala zisťovať príčiny tragédie.

Plný autobus s folkloristami z Hriňovej sa vracal z festivalu ľudových hudieb V4 na Poľane. V pravotočivej zákrute z kopca prerazil zvodidlá, keď mu zlyhali brzdy. Po približne 50-metrovom páde ostal bokom ležať na dne rokliny.

Podľa zamestnanca horského hotela, ktorý obiehal autobus tri kilometre pred nehodou a na miesto tragédie prišiel medzi prvými, na autobus bol strašný pohľad. Ľudia zovšadiaľ kričali o pomoc.

"Sedel som na druhom sedadle za vodičom, na pravej strane," povedal vo zvolenskej nemocnici jeden z pasažierov. Vodič podľa jeho slov ešte dve zákruty pred pádom do rokliny zrazu zakričal, že odišli brzdy. Potom sme sa všetci, ktorí sme stačili, pochytali za ruky, autobus prešiel ešte dve zákruty, prerazil zvodidlá, letel asi 30 metrov a zaborili sa do žľabu. "Bolo to strašné. Niektorých, čo sa nedržali, pohádzalo z autobusu von," dodal. Sám utrpel pomliaždeniny krku, hrude a ramena. "V autobuse boli väčšinou členovia folklórnych súborov z Hriňovej, muzikanti a speváčky," uviedol.

Autobus majú dnes z rokliny vyťahovať záchranári z JEFTA SOS Truck Slovakia.

Zatiaľ je známa totožnosť dvoch obetí

Polícia pozná totožnosť dvoch zo štyroch obetí nedeľňajšej večernej dopravnej nehody pri Hriňovej (okr. Detva). Zástupkyňa banskobystrickej krajskej hovorkyne Petra Babulicová informovala, že pri nehode zomrela 57-ročná žena z Hriňovej a 33-ročný muž z Detvy. Totožnosť ďalšieho muža a ženy sa overuje.
Autobus z priekopy, do ktorej spadol, vytiahnu pravdepodobne dnes popoludní, až po zadokumentovaní nehody.

V Rumunsku dnes havaroval slovenský autobus, traja mŕtvi! >>

Nehody autobusov v posledných štyroch rokoch >>

Vizitka folklórneho súboru Hriňovčan >>


Viete viac informácií o nehode? Máte fotografie z mieste nešťastia? Napíšte nám na tip@novycas.sk</STRONG

Tragédia! Autobus sa zrútil
Zobraziť galériu (7)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu