Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Toto eštebácke auto stále jazdí!

Igor Novotný (46) na kapote eštebáckej simcy.
Igor Novotný (46) na kapote eštebáckej simcy. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Eštebácka mašina! Vyše tridsať rokov starú Simcu 1301 kedysi používala tajná služba komunistického režimu - ŠtB. Pod kapotou mal tento - dnes už veterán - upravený motor. Eštebáci, ktorí limuzínu používali takmer 10 rokov, mali k dispozícii aj malý špionážny fotoaparát.

Motor eštebáckeho auta policajní mechanici špeciálne upravili, aby simce neušlo žiadne prenasledované auto. „Zaujímavé je, že simca bola vyrobená v roku 1973 a do evidencie áut sa dostala až v roku 1984. Dovtedy akoby neexistovala,“ vraví súčasný majiteľ auta Igor Novotný (46) z Bratislavy. Už dvakrát ho oslovili bývalí eštebáci, ktorí simcu spoznali ako „svoje“ auto.

„Rozprávali mi, že v aute sedeli, počúvali, čo hovoria ľudia a potom si to zapisovali,“ pokračuje Novotný, ktorý v simce vozí aj malý špionážny fotoaparát. Zmestí sa do dlane a bol súčasťou výbavy vozidla. S bývalou eštebáckou simcou sa Novotný zúčastnil rely veteránov, ktorá počas uplynulého víkendu viedla z Rusoviec cez Maďarsko a Rakúsko späť na Slovensko. „Všetky autá eštebácka simca pozorne sledovala,“ dodal so smiechom majiteľ auta s raritnou minulosťou.

Máte to najstaršie? Hľadáme najstaršie funkčné auto s platnou STK na Slovensku. Svoje tipy posielajte na tip@novycas.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu