Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Schöner Náci už odpočíva na cintoríne v Bratislave

Na bratislavskom Ondrejskom cintoríne slávnostne uložili telesné pozostatky Schöne Náciho, ktoré preniesli z Lehníc. Zobraziť galériu (3)
Na bratislavskom Ondrejskom cintoríne slávnostne uložili telesné pozostatky Schöne Náciho, ktoré preniesli z Lehníc. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pozostatky Ignáca Lamára, známeho ako Schöner Náci, v nedeľu pochovali na historickom Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Takmer po štyridsiatich rokoch sa tak splnila jeho posledná vôľa. Pamiatku Lamára si prišlo uctiť niekoľko desiatok starých Bratislavčanov, ktorí si ho ešte pamätajú. Na cintoríne tak bolo počuť nielen slovenčinu, ale aj maďarčinu a nemčinu.

"Zomrel a bol pochovaný ako bezdomovec na cintoríne v Lehniciach. Vtedy mu na pohreb prišiel iba sanitár a sestričky, ktorí sa oňho starali v liečebni. Teraz je konečne pochovaný tam, kde si prial," povedal Peter Kurhajec zo Spoločnosti Ferdinanda Martinenga, ktorá spomienku organizovala.

Podľa Kurhajca sa pri exhumácii na prste Schöner Náciho našiel aj jednoduchý prsteň so zeleným kameňom. "Podobné prstienky kedysi predávali pri kolotočoch po korune," povedal.

Pozostatky Ignáca Lamára umiestnili do kazety z dubového dreva, na ktorej bol štítok s nápisom "... Som Bratislavčan" a v troch jazykoch pozdrav, ktorý venoval všetkým dámam "Ruky bozkávam ..." s podpisom Schöner Náci. Ten istý nápis, okrem dátumu narodenia a úmrtia zdobil aj náhrobný kameň z čiernej žuly.

Ľudia pri vchode na cintorín dostali biele a červené ruže, ktoré po obrade dali do spoločnej vázy pri hrobe. Samotný obrad sa začal veselou pesničkou skupiny Lojzo o tomto Bratislavčanovi.

Nechýbal ani dlhoročný osobný lekár Schöner Náciho, deväťdesiattriročný Imrich Sečanský. "Postihli ho mnohé smutné udalosti. Jeho otec sa dal na alkohol. V divadle, kde robil hlavne kulisára, sa zamiloval do kolegynky Žanetky, ale nešťastne. Tak svoj smútok zahaľoval tak, že rozveseľoval ľudí. Na Zelenej ulici, neďaleko terajšieho Francúzskeho veľvyslanectva, zvykol stávať a spievať," zaspomínal Sečanský.

Na počesť Schöner Náciho popoludní v letnej čitárni U Červeného raka odhalia jeho 74-centimetrovú bronzovú sochu. Venovala ju sochárka Ľudmila Cvengrošová.

Spoločnosť Ferdinanda Martinenga chce v ďalších rokoch organizovať Deň Schöner Náciho. "Každý rok chceme symbolicky odovzdať cenu Slušného Bratislavčana tomu, koho vyberie špeciálne zložená komisia. Nebude to žiadna V.I.P. osobnosť," povedal Kurhajec.

Schöner Náci bola prezývka bratislavského elegána Ignáca Lamára, ktorý s cylindrom a vychádzkovou paličkou patril kedysi ku koloritu bratislavských ulíc a kaviarní. Narodil sa v roku 1897 v bratislavskej Petržalke. Zomrel v roku 1967 v Lehniciach na tuberkulózu - v zabudnutí a chudobe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu