Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tragických nehôd na železničných priecestiach pribúda

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Na železničných priecestiach, ktoré sú zabezpečené závorami alebo signalizáciou, sa vlani paradoxne stalo až trikrát viac dopravných nehôd ako na priecestiach nezabezpečených.

Zatiaľ čo na zabezpečených priecestiach sa 246 nehôd skončilo tragicky pre 15 ľudí, osem osôb sa pri nich zranilo ťažko a 30 ľahko, na nezabezpečených zaznamenala polícia 98 dopravných nehôd, pričom sedem ľudí sa zranilo ťažko a 16 ľahko. Agentúru SITA o tom informovala Marta Bujňáková z Prezídia Policajného zboru.

Podľa paragrafu 25 zákona o premávke na pozemných komunikáciách je vodič vo vzdialenosti 30 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní povinný jazdiť rýchlosťou najviac 30 kilometrov za hodinu.

Maximálne päťdesiatkou môže ísť 50 metrov pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní vtedy, ak svieti prerušované biele svetlo. Pred železničným priecestím, pri ktorom je umiestnená dopravná značka "Stoj, daj prednosť v jazde!" musí vodiť zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má potrebný rozhľad na trať.

Podľa Bujňákovej mnohí vodiči neignorujú len predpísanú rýchlosť, ale aj dve červené striedavo prerušované svetlá priecestného zabezpečovacieho zariadenia či zvukovú signalizáciu, kedy už vozidlá na trať nesmú vstupovať. Ak vodič poruší všeobecne záväzný predpis o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a ohrozí jej bezpečnosť a plynulosť alebo spôsobí dopravnú nehodu, dopustí sa priestupku, za ktorý mu môže polícia uložiť pokutu do 7 000 korún a zakázať riadiť motorové vozidlo až na rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu