Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Opozícia: Tomanová zlyhala morálne aj odborne

Viera Tomanová počas 55. schôdze vlády.
Viera Tomanová počas 55. schôdze vlády. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia dnes podala do Národnej rady (NR) SR návrh na odvolanie ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej. Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Mária Sabolová tvrdí, že ministerka na svojom poste zlyhala.

"Ide o morálne zlyhanie pani ministerky, ale hlavne o odborné zlyhanie a za vytváranie priestoru v jej rezorte na klientelizmus pre jej blízkych ľudí, za nekompetentnosť a neodbornosť," povedala pred novinármi Sabolová. Podľa poslanca za SDKÚ-DS Jozefa Mikuša opozícia musela navrhnúť ministerkino odvolanie, pretože Tomanovej návrhy zneisťujú občanov.

"Ide proti občanom Slovenska," uviedol Mikuš s tým, že ak sa koaličné strany dohodnú, že návrh nepodporia, tak opozícia nemá šancu uspieť. Podľa neho opozícia ešte nerokovala s koaličnými poslancami o podpore návrhu. "Ukáže sa na schôdzi," dodal Mikuš.

Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos súhlasí s tým, že parlamentná matematika je neúprosná. Za povinnosť opozície však považuje, aby reagovala na konanie ministerky. Podľa neho ministerka robí nesystémové a neodborné opatrenia. "Musíme upriamiť pozornosť, že to, čo sa robí teraz na Slovensku, je nebezpečné pre ďalšie generácie, nemôžeme v takomto tempe pokračovať," podotkol Bárdos. Sabolová si tiež myslí, že nie je zbytočné podávať takýto návrh. Opozícia podľa nej nemôže zostať ľahostajná v prípade takýchto tém, ktoré rezonujú v spoločnosti.

Podľa Sabolovej na mimoriadnu parlamentnú schôdzu prídu všetci opoziční poslanci z SDKÚ-DS, KDH a SMK. Predseda parlamentu Pavol Paška musí zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní od podania návrhu. Schôdza by mala byť 4. alebo 5. septembra, uzavrela Sabolová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu