Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zarážajúce informácie polície: Čakanie na zatykače, Okoličány a Mišenka majú v zahraničí raj

Viliam Mišenka
Viliam Mišenka (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Je prinajmenšom zarážajúce, že od 20. marca, odkedy je právoplatne odsúdený Viliam Mišenka v pátraní, nebol dodnes vydaný na jeho osobu ani Európsky zatýkací rozkaz, ani Medzinárodný zatýkací rozkaz. Uvádza to na sociálnej sieti Policajný zbor SR s tým, že príkaz na dodanie do výkonu trestu má platnosť len na území SR.

"Presne takýto príkaz sa vzťahuje na osobu Róberta Okoličányho, ale aj Viliama Mišenku. Tento príkaz neobmedzuje pohyb týchto osôb v zahraničí," uvádza polícia. Ďalej zdôrazňuje, že má informácie, že "naši zahraniční partneri z cieľového pátrania sú ochotní okamžite konať, ale bez spomínaných zatykačov máme všetci zviazané ruky. Čas beží, osoby na úteku majú dostatok času pohybovať sa po celom svete bez toho, aby ich niekto obmedzoval".

Právomoc vydať európsky a medzinárodný zatykač má v tomto prípade Špecializovaný trestný súd, ktorý bol v Mišenkovom prípade prvostupňovým súdom. Podľa stanoviska súdu však nedisponuje spisom k prípadu, ten je stále na Najvyššom súde SR, ktorý sa zaoberal Mišenkovým odvolaním. Bez spisu ŠTS nemôže konať.

Najvyšší súd SR je podľa stanoviska pripravený poskytnúť či už Policajnému zboru alebo Špecializovanému trestnému súdu v tejto veci maximálnu súčinnosť. "K dnešnému dňu však v tejto súvislosti neevidujeme v predmetnej veci žiadnu oficiálnu písomnú žiadosť. Najvyšší súd SR je pripravený poskytnúť akékoľvek relevantné a potrebné informácie k urýchleniu procesu vydávania európskeho zatýkacieho rozkazu," uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Ako doplnila, na písomné vypracovanie rozhodnutia v odvolacom konaní má senát najvyššieho súdu lehotu 30 pracovných dní, na vyžiadanie však môže relevantné informácie, ktoré by prispeli k urýchleniu vydania európskeho zatýkacieho rozkazu, poskytnúť okamžite. Samotný spis k prípadu bude Špecializovanému trestnému súdu vrátený na začiatku budúceho týždňa, dodala Važanová

Viliam Mišenka ako aj Róbert Okoličány boli po prepustení z väzby stíhaní na slobode a na odvolacom konaní pred Najvyšším súdom SR sa nezúčastnili. Po tom, ako im najvyšší súd správoplatnil tresty, nenastúpili na ich výkon a odvtedy po nich pátra polícia. Mišenka bol odsúdený na 23 rokov za objednávku bombového výbuchu v topoľčianskej firme Euromont, Okoličányho odsúdili na doživotie ako šéfa zločineckej skupiny.

Viac o téme: PátranieZatykačSlovenskoViliam Mišenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu