Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mladého jaskyniara ratovali v Pustej: Poranil si rameno, pomáhalo mu 14 záchranárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: HZS)

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - V piatok v poobedňajších hodinách Horskú záchrannú službu (HZS) požiadali o pomoc do jaskyne Pustá v Nízkych Tatrách. Skupina jaskyniarov v nej vykonávala prieskumnú činnosť, počas ktorej sa jeden z členov - mladý 16-ročný jaskyniar - pošmykol, spadol a poranil si rameno.

Úraz spôsobený v jaskyni mu bránil v ďalšom samostatnom postupe. Do záchrannej akcie bolo nasadených 14 jaskynných záchranárov HZS z Oblastných stredísk Nízke, Vysoké a Západné Tatry a tiež Malá a Veľká Fatra. Pred transportom zraneného sa musel odčerpať sifón v jaskyni, ktorý bol zaplavený, čo záchranári uskutočnili v spolupráci s dobrovoľnými jaskyniarmi z Demänovskej doliny.

Ako informovala HZS na svojej internetovej stránke, zranený jaskyniar sa nachádzal približne 800 metrov od vchodu jaskyne, po jeho dosiahnutí mu poskytli prvú pomoc, ošetrenie a medikamentóznu liečbu. Vzhľadom na členitosť jaskyne transportovali záchranári pacienta von na nosidlách, alebo v transportnej sedačke, horizontálne časti bol po podaní liečby schopný zvládnuť samostatne. Po vytiahnutí z jaskyne transportovali záchranári HZS zraneného chlapca pomocou terénneho vozidla do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Viac o téme: JaskyňaDemänovská dolinaHorskí záchranáriPustá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu