Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lekári: Zdravotné poisťovne sľubujú aj zbytočné služby

BRATISLAVA - Zdravotné poisťovne sľubujú v snahe udržať si a získať nových poistencov užitočné, ale aj zbytočné služby.

Medzi zbytočné patria podľa lekárov, ktorých ČTK oslovila, najmä niektoré preventívne prehliadky, na ktoré majú poistenci nárok automaticky zo zákona. Lekári by privítali, ak by sa prospešnosť ponúkaných procedúr vyhodnocovala. Poisťovne by podľa Milana Dragulu zo Slovenskej lekárskej komory nemali lákať ľudí napríklad na preventívne prehliadky u všeobecných lekárov. Niektoré z nich totiž neponúkajú viac, než je povinná preplatiť každá poisťovňa, povedal Dragula ČTK. "Preventívna prehliadka u všeobecného lekára raz za dva roky je platená aj teraz, podobne aj urologické a gynekologické prehliadky," dodal.

Prehliadky u všeobecného lekára či urológa v rovnakom rozsahu ako predpokladá zákon ponúkala podľa svojej internetovej stránky Európska zdravotná poisťovňa. Každomesačnú návštevu u gynekológa pre tehotné ženy mala v ponuke aj poisťovňa Apollo, hoci rovnakú starostlivosť zaručuje aj zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Naopak, prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor kladne hodnotil napríklad preplácanie niektorých očkovaní. "Sú skutočne niečím navyše," povedal Pásztor, ktorý zastupuje všeobecných lekárov. Apollo, Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a poisťovňa Union by mali preplatiť očkovaciu vakcínu proti chrípke pre všetkých svojich klientov. Dôvera sľubovala úhradu vakcíny pre deti od šiestich mesiacov do 16 rokov.

VšZP ponúkla taktiež 50-percentný príspevok na očkovaciu látku proti žltačke - hepatitíde B, Dôvera proti dvom typom hepatitídy A aj B. Všeobecná zdravotná a Spoločná zdravotná poisťovňa preplácajú i vyšetrenie na prítomnosť krvi v hrubom čreve a konečníku, ktoré môže odhaliť rakovinu v liečiteľných štádiách.

Dôvera a Apollo ponúkli ženám nad 40 rokov prednostné mamografické vyšetrenie. To prispieva ku skorému odhaleniu rakoviny prsníka, ale zvyčajne naň ženy musia čakať aj niekoľko týždňov. "Poistenkine Dôvery sme schopní vyšetriť do dvoch týždňov," zhrnuli svoje skúsenosti lekárky z bardejovskej nemocnice, ktorá patrí medzi tridsiatku vybraných zariadení, kde majú klientky Dôvery "protekciu".

VšZP zase ponúkla vyšetrenie, ktoré by malo pomáhať pri boji proti rakovine krčku maternice. Ide o zisťovanie prítomnosti HPV vírusu, ktorý rakovinu môže spôsobiť. "Je to pomerne drahé vyšetrenie, náklady naň sú niekoľko tisíc korún," povedala gynekologička Mária Berešová. Európska zdravotná poisťovňa by zasa mala prispieť na očkovaciu látku proti HPV vírusu pre 13 a 14-ročné dievčatá, pričom zo zákona majú podľa poisťovne nárok na desaťpercentný príspevok len 12-ročné dievčatá. Cena vakcíny je asi 15.000 korún.

Medzi ponúkanými výhodami sú aj viaceré zľavy v kúpeľoch, soľných jaskyniach či pri bežnom poistení. Podľa Pásztora sa však poistenci pri zmene poisťovne stále neriadia tým, čo môžu naozaj získať.

Na zmenu poisťovne s platnosťou od budúceho roka ostáva už len niekoľko týždňov. Žiadosť je potrebné poslať najneskôr do konca septembra. Vlani poisťovňu vymenilo asi 700.000 ľudí, tento rok ich bude podľa predbežných odhadov menej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu