Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Víkendové mrazy opäť potrápia Slovensko: V hlavnom meste prijali opatrenia pre bezdomovcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com)

BRATISLAVA - Pre víkendové chladné počasie robí hlavné mesto SR Bratislava opäť opatrenia, ktoré súvisia s pomocou ľuďom bez domova. Nasledujúce dni a noci budú na Slovensku totiž mimoriadne chladné. Od nedele 18. marca bude až do odvolania fungovať nocľaháreň Mea Culpa na Hradskej ulici vo Vrakuni v nízkoprahovom bezplatnom režime s celodennou prevádzkou. Ďalším opatrením bude monitoring ľudí bez domova či zabezpečenie vjazdu do peších zón pre sociálnu terénnu službu. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Nocľaháreň vo Vrakuni má 36 miest. „Túto možnosť vo veľkej miere využili ľudia bez domova aj počas veľkých mrazov, ktoré boli v Bratislave na prelome februára a marca,“ spomenula Onufer. Ďalším opatrením magistrátu je zabezpečenie hliadok mestskej polície, ktoré budú monitorovať ľudí bez domova. „Mesto zároveň zabezpečí vjazd do zakázaných zón pre autá, ktoré poskytujú sociálnu terénnu službu pre ľudí bez domova. Opatrenia hlavného mesta budú platiť až do odvolania,“ uzavrela bratislavská hovorkyňa.

V hlavnom meste žije najmenej 2 064 bezdomovcov, z toho 284 detí. Vyplýva to z prvého výskumu a sčítania ľudí bez domova v Bratislave. Tieto deti prevažne žijú s rodičmi v ubytovniach. Výskum tiež ukázal, že medzi bratislavskými bezdomovcami je až 64,5 percenta mužov a 29,7 percenta žien. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal koncom minulého roka novinárom povedal, že mesto každý rok zvyšuje zdroje na prácu pre ľudí bez domova. V súčasnosti podľa neho dáva bratislavský magistrát na bezdomovcov pol milióna eur ročne a túto sumu chce zvyšovať. „Peniaze rozdeľujeme na prácu s viacerými neziskovými organizáciami,“ spomenul s tým, že kapacity pre bezdomovcov v Bratislave stačia. „Kto nechce byť na ulici, má kam ísť. Má sa kde vyspať, umyť i najesť,“ zhrnul koncom roka.

Mesto zimnú pohotovosť ukončilo na konci februára v súlade s plánom zimnej údržby, ktorá trvá 90 dní. Podľa hovorkyne Zuzany Onufer je však magistrát pre víkendové chladné počasie a mrazy v čiastočnej pohotovosti. V prípade potreby môžu občania o nezjazdných cestách alebo neschodných chodníkoch informovať mestský dispečing prostredníctvom e-mailu - dispecing@bratislava.sk.

Viac o téme: OpatreniaBezdomovciMrazyBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu