Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensku útočí epidémia: FOTO Najhoršie nás ešte len čaká, tvrdí odborníčka

Úrad verejného zdravotníctva SR informoval o počte ARO a CHPO Zobraziť galériu (3)
Úrad verejného zdravotníctva SR informoval o počte ARO a CHPO (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v spolupráci s hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom zverejnil alarmujúcu štatistiku prudkého vzrastu chrípkových ochorení na území Slovenska. Hovorkyňa ÚVZ SR informovala, že chrípková epidémia bude pravdepodobne pretrvávať aj počas nasledujúcich 6 až 8 týždňov.

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v piatok 9. februára vo svojej oficiálnej správe informoval, že začiatkom tohto mesiaca vzrástol počet akútnych respiračných ochorení (ARO) až o 8,3 percent. Slovenské zdravotníctvo v mesiaci február teda zaznamenalo ďalších 99 792 prípadov ARO. „Najbližšie týždne ukážu, či epidémia vrcholí, alebo bude nárast chorobnosti ešte pokračovať,“ povedala nám hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

Hovorkyňa zároveň informovala, že chrípková epidémia ešte môže intenzívne pretrvávať ďalších 6 až 8 týždňov. „V aktuálnej chrípkovej sezóne mohol nastať nárast chorobnosti pravdepodobne kvôli prudkým výkyvom počasia,“ dodala Drobová, ktorá podotkla, že chrípkové epidémie sa opakujú každý rok v približne rovnakom čase.

Graf zobrazuje chorobnosť na ARO, chrípku a CHPO v Slovenskej republike v chrípkových sezónach 2016/2017 a 2017/2018.

Úrad verejného zdravotníctva SR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Ako informuje ÚVZ SR, najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom kraji.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola zaznamenaná vo vekovej skupine 6 až 14-ročných detí.

Úrad verejného zdravotníctva SR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Až 49 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 37 percent všeobecných lekárov pre dospelých hlásilo chrípkové ochorenia. „Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji,“ uviedol ÚVZ SR.

Epidémiu chrípky by nezastavil ani mráz: Vakcína nezabezpečuje celkovú ochranu

Podľa štatistiky bolo začiatkom februára ako chrípka a chrípke podobné ochorenia (CHPO) nahlásených 18-tisíc 855 ochorení. To predstavuje 18,9-percentný nárast z celkového počtu hlásených ARO. Lekári zaznamenali najvyššiu chorobnosť v Nitrianskom kraji. Najnižší počet chrípkových ochorení úradoval v Košickom kraji. „Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine 15 až 19-ročných,“ spresnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

V šiestom kalendárnom týždni roku 2018 hlásilo 308 výchovno-vzdelávacích zariadení chrípkové prázdniny. A to 110 materských škôl, 174 základných škôl a 24 stredných škôl.   

Pre zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení, chrípky a chrípke podobných ochorení platí v Národnom onkologickom ústave v Bratislave na lôžkových oddeleniach až do odvolania zákaz návštev. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Národného onkologického ústavu (NOÚ) Martina Šoltésová.

Na Slovensko útočí chrípka: Zatvárajú školy, zákaz návštev v niektorých nemocniciach

Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva SR z piatka 9. februára platí zákaz návštev aj v dvoch nemocniciach v Prešovskom kraji (nemocnica v Kežmarku a nemocnica vo Svidníku), v nemocnici v Topoľčanoch, v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave a na jednej klinike a jednom oddelení Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Okrem nich na odporúčanie regionálnych úradov verejného zdravotníctva zakázali návštevy aj ďalšie nemocnice. Na svojej webstránke o zákaze návštev na lôžkových oddeleniach napríklad informuje Fakultná nemocnica Trnava či Fakultná nemocnica Nitra.

Viac o téme: VírusChrípkaEpidémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu