Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ak cestujete do tejto krajiny, spozornite: MZV upozorňuje na výskyt žltej zimnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Občania, ktorý sa chystajú do Brazílie, by sa mali dať zaočkovať proti žltej zimnici. Odporúča to Veľvyslanectvo SR v Brazílii cez stránku ministerstva zahraničných vecí.

"Vzhľadom na nárast tohto závažného vírusového ochorenia v mnohých brazílskych federatívnych štátoch odporúčame minimálne dva týždne pred cestou kontaktovať polikliniku cudzokrajných chorôb a dať sa zaočkovať," píše sa na stránke s tým, že medzi postihnuté oblasti patrí Acre, Amazonas, Amapá, Bahia, Distrito Federal, Espírito Santo, Goiás, Maranhao, Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Minas Gerais, Piaui, Pará, Paraná, Rio Grande do Sul, Rio de Janeiro, Rondônia, Rotraima, Santa Catarina, Sao Paulo, Tocantins.

Vírus žltej zimnice prenášajú komáre rodu Aedes aegypti. Vírus infikuje nielen ľudí, ale aj opice žijúce v džungľových a lesnatých oblastiach a infikovaný človek alebo zviera šíri ďalej vírus medzi mestskú populáciu. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila Brazíliu na zoznam krajín s vysokým rizikom žltej zimnice. Povinnosť preukázať sa Medzinárodným očkovacím preukazom o absolvovaní očkovania proti žltej zimnici platí pri vstupe z Brazílie do Ekvádoru, Kolumbie a ďalších krajín Latinskej Ameriky.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň odporúča občanom zaregistrovať sa pred cestou do Brazílie v dobrovoľnom registračnom formulári na ich stránke.

Viac o téme: Žltá zimnicaBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu