Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Popadané stromy, husté sneženie a desiatky výjazdov: Hasiči majú na východe pohotovosť

Hasiči odpratávajú popadané stromy z ciest na východnom Slovensku. Zobraziť galériu (6)
Hasiči odpratávajú popadané stromy z ciest na východnom Slovensku. (Zdroj: HaZZ)

KOŠICE - Počasie dalo včera východnému Slovensku poriadne zabrať. Husté sneženie dnes skomplikovalo dopravu v niekoľkých obciach na východe. Hasiči zasahujú v niekoľkých obciach, na mieste sú takmer tri desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, ktoré sa snažia sprejazdniť cesty.

Hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová upozornila, že výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím na Slovensku stále pribúda. Hasiči sa taktiež už niekoľko hodín snažia sprejazdniť cesty medzi obcami Ruská Bystrá, Ruský Hrabovec a Podhoroď (okr. Sobrance), kde dôsledkom silného vetra a sneženia na vozovku popadali stromy a obce zostali odrezané od sveta.

Zasahujú desiatky hasičov

"Na mieste udalosti je 14 profesionálnych hasičov zo ZB HaZZ v Humennom, z hasičských staníc v Michalovciach a Sobranciach a 13 dobrovoľných hasičov z obcí Koňuš, Koromľa a Horňa. Momentálne hasiči odstraňujú následky kalamitného stavu," dodala Farkasová.

Hasiči odpratávajú popadané stromy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: HaZZ)

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zaznamenali hasiči na východnom Slovensku za posledných pár hodín zvýšený počet výjazdov. Ide najmä o popadané stromy, ktoré blokujú cesty na viacerých miestach. Informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová. "V Košickom kraji boli hasiči vyslaní k 15 takýmto prípadom, a to najmä v okresoch Košice-okolie, Spišská Nová Ves a Gelnica. V Prešovskom kraji zasahovali 14-krát, najčastejšie v okresoch Levoča, Svidník, Bardejov a Vranov nad Topľou," povedala Farkasová.

Hasiči odpratávajú popadané stromy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: HaZZ)

Nebezpečenstvo lavín pre sneženie a vietor stúpa

Vo všetkých pohoriach platí dnes mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5. dielnej stupnice) a vo Vysokých Tatrách v polohách od 1 800 metrov platí dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň). Za posledných 24 hodín napadlo do 10 cm snehu, za poslednú periódu sneženia do 30 cm nového prachového snehu. Agentúru SITA o tom informovala Horská záchranná služba (HZS). xTendencia lavínového nebezpečenstva je z predpokladaným snežením a silným vetrom stúpajúca.

Hasiči odpratávajú popadané stromy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: HaZZ)

Na horách bolo dnes ráno polooblačno, miestami hmla. V noci snežilo a mrzlo vo všetkých pohoriach od 600 m n.m. Počas noci aj ráno fúkal severný vietor rýchlosti 13 až 17 m/s, na vrcholoch hôr dosahoval v nárazoch rýchlosť 20 m/s. Za poslednú periódu sneženia nasnežilo do 30 cm nového prachového snehu. Posledné nočné sneženie sprevádzal búrlivý vietor, čo spôsobilo nerovnomerné rozloženie nového prachového snehu na tvrdej starej snehovej vrstve.

Hasiči odpratávajú popadané stromy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: HaZZ)

Väčšina diaľníc a rýchlostných ciest sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Netýka sa to však úsekov rýchlostnej cesty R4 Milhosť - Košice-juh a R4 obchvat Svidník, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou centimetrového kašovitého sneh. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe.

Hasiči odpratávajú popadané stromy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: HaZZ)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do 4 až 5 cm, na cestách nižších tried v okrese Prešov do 5 až 10 cm.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého, utlačeného snehu do 3 cm, na HP Herlianske sedlo a Huty do 5 cm, okrem HP Donovaly, Šturec, Chorepa, Zbojská, Kremnické Bane, Veľké Pole, Cukmantel, Pezinská Baba, Soroška, Skýcov, Homôlka, Šútovce, Fačkov, Príslop, Vyšehrad, Biela Hora a Havran, kde je povrch vozovky suchý až mokrý. Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť do 100 m v lokalitách Považský Chlmec, Považská Teplá, Horný Hričov, Hričovské Podhradie, Predmier, Važec a Východná.

Viac o téme: KalamitaSneženieHasičiVýchodné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu