Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Do konca roka ostáva pár hodín: POZOR na pyrotechniku, polícia vyjde do ulíc

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell, Craig Ruttle)

BRATISLAVA - Od konca roka nás delí už len pár hodín a mnohí z nás sa už nevedia dočkať bujarých osláv, večierkov či posedenia s priateľmi a rodinou. K oslavám neodmysliteľne patrí aj alkohol a zábavná pyrotechnika. Polícia preto upozorňuje na dôsledky alkoholu a radí, ako bezpečne zaobchádzať so zábavnou pyrotechnikou.

Od nového roka nás delí už len pár hodín a mnohí z nás sa chystajú na bujaré oslavy, rôzne párty a iné posedenie, ktorých súčasťou je aj alkohol či zábavná pyrotechnika. Polícia preto ku koncu roka varuje občanov, aby si dávali pozor a zbytočne nehazardovali nielen so svojím životom, ale aj so životmi ostatných.

"Upozorňujeme ľudí, aby používali pyrotechniku presne podľa návodu, aby používali zábavnú pyrotechniku označenú certifikátom. Je to dôležité preto, aby nedošlo k ujme na zdraví či k niečomu horšiemu," vyzýva polícia vo videu. Upozornila aj na alkohol za volantom. "Polícia bude v strehu na slovenských cestách. Cieľom je, aby sa všetci dostali domov k svojim blízkym a rodinám."

Pozor na vlastný ohňostroj

Každé mesto či obec si môže určiť, či používanie pyrotechniky zakáža úplne, alebo len obmedzí. Predtým, než sa rozhodnete použiť vlastnú pyrotechniku, mali by ste si zistiť, ako je to vo vašom meste či obci. Polícia pripojila v upozorneniam aj pár rád, ako predísť úrazom pri používaní domácej pyrotechniky.

1. Dbajte na to, od koho pyrotechniku kupujete. Nakupujte ju od autorizovaného predajcu. "Overte si, či výrobok obsahuje návod na použitie a ten si dôkladne preštudujte."

2. Zábavnú pyrotechniku v žiadnom prípade nenoste vo vrecku, majte ju mimo dosahu svojho tela a mimo dosahu detí.

3. Rakety pred odpálením nezapichnite do zeme či snehu, ale vložte ich do fľaše naplnenej pieskom. 

4. Nikdy rakety neodpaľujte pod stromom, ale na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí

5. V prípade, že vám zábavná pyrotechnika nevybuchne, postupujte mimoriadne opatrne. Nepribližujte sa k nej ihneď a v žiadnom prípade sa ju nepokúšajte opäť odpáliť. 

6. Nezabúdajte na tých, ktorí sa výbuchov boja - sú to najmä deti a starší ľudia, ale aj domáci maznáčikovia.

Úrazy spôsobené pyrotechnikou sú čoraz častejšie

Bratislavské nemocnice očakávajú počas Silvestra a Nového roka viac pacientov na urgentných príjmoch. Spravidla vtedy ošetria stovky ľudí. Nie vždy je však dôvodom alkohol. Často ide o úrazy spôsobené pyrotechnikou, hoci v hlavnom meste platí všeobecné záväzné nariadenie, ktoré jej používanie výrazne obmedzuje.

"Lekári vlani po tieto dni ošetrili takmer 850 ľudí, z toho 180 hospitalizovali," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská. "Na Silvestra ošetrili na urgente 163 detí, z toho tretinu v noci," uviedla Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave.

Do konca roka ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell, Craig Ruttle)

V UNB bude pacientom na urgentoch k dispozícii 14 lekárov, v DFNsP traja pediatri a dvaja chirurgovia. "Často sa stretávame s úrazmi pre zlú manipuláciu s pyrotechnikou, nie vždy dominuje v tomto čase alkohol," povedala Kliská. "Vlani lekári ošetrovali najmä deti s akútnymi infektmi horných a dolných dýchacích ciest, trápili ich tráviace ťažkosti a alergické reakcie," povedala Kamenická z DFNsP. Na urgent priniesli aj dve opité 16-ročné deti, na chirurgii zase riešili pre zranenia z pyrotechniky desiatky prípadov, bolo medzi nimi aj dieťa v predškolskom veku.

V hlavnom meste od konca minulého roka platí všeobecne záväzné nariadenie, z ktorého vyplýva zákaz používania zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 aj na Silvestra. Ide o pyrotechniku, ktorá je dostupná voľne v predaji, napríklad delobuchy či svetlice. Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika.

Kontroly a dopravné obmedzenia na Silvestra

Tohtoročné silvestrovské oslavy v hlavnom meste bude mať pod dohľadom zvýšený počet policajtov, pred polnocou treba v centre mesta počítať s dopravnými obmedzeniami. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. Krátko pred polnočným ohňostrojom bude pre dopravu úplne neprejazdné Vajanského nábrežie a Mostová ulica. "Hliadky dopravnej polície nebudú ani v tento deň tolerovať jazdu vodičov pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok," povedala Slamková.

Do konca roka ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell, Craig Ruttle)

Silvestrovské oslavy bude mať pod dohľadom poriadková, dopravná a kriminálna polícia. Pri vstupe do historického centra sa treba pripraviť na preventívne kontroly osôb. Vstup budú mať zakázaný ľudia pod vplyvom alkoholu či iných návykových látok. Policajti pri vchode ľuďom vezmú aj sklenené fľaše, rôzne tyče a zábavnú pyrotechniku. Mohli by ňou totiž ohroziť ostatných oslavujúcich v uliciach mesta. Najviac ľudí policajti očakávajú na Hviezdoslavovom námestí, Námestí Ľudovíta Štúra a okolitých uliciach a námestiach, ako aj na nábreží Dunaja zo strany Starého Mesta.

Občanom i v tento deň odporúčame, aby sa chránili pred vreckovými zlodejmi, nedávali si peňaženku a cenné predmety na miesta, odkiaľ je ich možné ľahko odcudziť. Majitelia motorových vozidiel by mali byť zvlášť opatrní pri parkovaní a neparkovať na miestach, kde sa pyrotechnika obvykle používa.

Viac o téme: PyrotechnikaPolícia Silvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu