Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivá štúdia rakúskych vedcov: Pijete gin s tonikom? Ľudia by sa vás mali báť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

INNSBRUCK - Pokiaľ ste včera oslavovali Silvester poriadne, to, čo ste pili, o vás veľa predstaví. Rakúski vedci prišli s prekvapivými výsledkami ich štúdie. Pokiaľ ste fanúšikom horkých chutí, zrejme máte sklony k psychopatii a k niektorým ďalším nevítaným vlastnostiam. Špeciálne, ak ste fanúšikom konkrétneho alkoholického drinku.

To, čo objavila skupina výskumníkov v Rakúsku, sa zrejme nebude niektorým ľuďom páčiť. Aspoň nie tým, ktorí obľubujú horké chute. Na univerzite v Innsbrucku totiž vedci zistili, že preferovanie horkých chutí môže byť spojené s prejavom množstva nepriaznivých vlastností. Medzi ne patrí najmä sadizmus, narcizmus, psychopatizmus a machiavellizmus.

Akú chuť preferujete, takým ste človekom

Štúdie sa zúčastnilo 953 ľudí, ktorých výskumníci požiadali, aby zaradili nápoje a jedlá na niektorý stupeň v rámci šesťbodovej stupnice. Potraviny mali rôzne chute - horkú, kyslú, slanú a sladkú príchuť. Druhou časťou testu bola sada otázok o ich osobnosti. Vedci v nej merali emočnú stabilitu a tendenciu ku každodennému sadizmu.

Desivá štúdia rakúskych vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Otázky a jednotlivé tvrdenia obsahovali konkrétne veci ako "užívam si mučenie ľudí?" alebo "niekedy si opakujem obľúbené scény z krvákov" a podobne. Keď dali údaje z oboch testov dokopy, zistili, že ľudia, ktorí uprednostnili horké jedlá a nápoje, majú tendenciu k antisociálnemu správaniu. 

Psychopati pijú gin tonik

Doktor Christian Sagioglou a doktor Tobias Greitemeyer zhrnuli výsledky štúdie v hodnotení. "Výsledky oboch štúdií potvrdili hypotézu, že preferencia horkej chute sú spojené so zlomyseľnými osobnostnými znakmi a so silnejším vzťahom ku každodennému sadizmu a psychopatii."

Desivá štúdia rakúskych vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najvýraznejšími potravinami a nápojmi spomedzi všetkých s horkou chuťou je alkoholický drink gin tonic či horká čokoláda. Pokiaľ si teda tieto trpké potraviny užívate, vaše sadistické sklony sú silnejšie, než u iných jedincov.

Viac o téme: AlkoholGinPsychopatiaSadmizmusTonik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu