Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

POZOR na výpredaje! FOTO Ceny sú prehnané, obchodníci zavádzajú, ide o podvod

Povianočné výpredaje v bratislavskom Auparku Zobraziť galériu (6)
Povianočné výpredaje v bratislavskom Auparku (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Každý rokom sú nákupné centrá pred Vianocami čoraz prázdnejšie. Novodobým trendom je, že ľudia chodia nakupovať až po sviatkoch. Nenechajte sa však oklamať! Povianočné výpredaje ľuďmi manipulujú, ceny nie sú také nízke, ako obchodníci sľubujú.

Obrovské banery s astronomickými zľavami či aktraktívne reklamy, ktoré nabádajú nakupovať vo veľkom. Každý obchodník chce čo najviac profitovať a rafinovane do svojich obchodov veselo lákajú Slovákov.

Aupark Bratislava
Zobraziť galériu (6)
Aupark Bratislava  (Zdroj: Jan Zemiar)

Skutočnosť o pravosti zliav je však úplne iná. Nie je možné, aby bol visiaci zámok predávaný spoločnosťou Alza.sk zľavnený o 97 percent. Alza uviedla, že plná cena zámku je 190 eur. Po astronomickej zľave vychádzal na 5 eur.

Podvodom bola aj súprava kufrov na motorku. Z pôvodnej ceny, ktorá sa vyšplhala na 3 690 eur, zlacnela sada na 115 eur. Internetový obchod klamal zákazníkov aj pri sušiči obuvi. Z 500 eur v 82 percentnej zľave poľavil na rovných 80 eur. Na sušiči bolo jasne vidieť, že ide o obrovský podvod. Na nemeckom e-shope Alzy stál bez zľavy rovných 17 eur.

„Je nám to veľmi ľúto. Hoci máme nastavené interné systémy kontroly a robíme všetko pre to, aby sme v tak obrovskej ponuke chyby minimalizovali, môže k nim vo výnimočných prípadoch dôjsť. Avšak zákazníci nie sú v žiadnom prípade hlúpi, o cenách tovarov majú dobrý prehlad. Každému musí byť jasné, že išlo o preklep,“ vyjadrila sa k cenám pre HN PR manažérka Alzy Patrícia Šedivá.

POZOR pri výpredajoch! FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Ľudia si darujú peniaze alebo peňažné poukážky. Toto bude motiváciou, že mnohí budú chcieť ísť nakupovať do obchodov,“ povedal pre TASR Ľubomír Drahovský, analytik pre prieskum trhu. „Ale samozrejme, rozdiel je v kúpyschopnosti jednotlivých regiónov v rámci Slovenska,“ dodal pre Drahovský.

Aupark Bratislava
Zobraziť galériu (6)
Aupark Bratislava  (Zdroj: Jan Zemiar)
POZOR pri výpredajoch! FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa odborného názoru analytika sa najvýraznejšie zľavy, ktoré sľubujú -50 až -70 percent z cien dolu, týkajú sortimentu z predchádzajúcej sezóny.

Drvivá väčšina povianočných výpredajov je zameraná na psychiku zákazníkov. Aby ste pri vianočných výpredajoch ušetrili, terba si zachovať chladnú hlavu. Pri každom nákupe tovaru v podozrivo vysokej zľave si porovnajte daný produkt na internete. Ak cena nebude približne rovnaká, ide o podvod a umelé navýšenie ceny.

Aupark Bratislava
Zobraziť galériu (6)
Aupark Bratislava  (Zdroj: Jan Zemiar)

 „Záujem zákazníkov sa od obdobia pred Vianocami diametrálne neodlišuje. Pred Vianocami mali Slováci najväčší záujem o notebooky a mobilné telefóny,“ prezradila nám Patrícia Šedivá.

Hovorkyňa Alzy nás ďalej informovala, že zvýšený dopyt bol hlavne po hračkách, parfémoch, kozmetike či okuliaroch pre virtuálnu realitu HTC. Slováci vyhľadávali aj Sony Playstation VR a vo veľkom sa nakupovali aj slúchadlá.

Zo spotrebičov pre domácnosť Slováci najviac uprednostňovali automatické a pákové kávovary. Rapídne sa zvýšil aj predaj robotických vysávačov a herných konzol. „Chytré hodinky, fitness náramky či domáce spotrebiče a veci zamerané na šport zákazníci tento rok vyhľadávali viac,“ uviedla hovorkyňa Šedivá. „Zľavy sa teraz pohybujú od -10 do -80 percent,“ dodala Šedivá.

Viac o téme: CenyVianoce2017Povianočné výpredaje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu