Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislava láme rekordy, patrí k najbohatším regiónom EÚ: TOTO nám závidia v zahraničí

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Slovensko sa čoraz viac posúva dopredu. Podľa najnovšieho rebríčka Eurostatu je Bratislava štvrtým najbohatším regiónom v celej EÚ. Percentuálny podiel HDP je v našej metropole vyšší, než v Prahe, či dokonca v Londýne.

Štatistický úrad Európskeho spoločenstva (Eurostat) na základe hodnoty hrubého domáceho produktu (HDP) zostavila rebríček najbohatších regiónov v Európskej únií. HDP je hodnota všetkých finálnych výrobkov a služieb vyrobených v danom regióne za jeden kalendárny rok.

Zlatá priečka patrí Luxembursku, ktoré pokrýva až 264-percentný podiel HDP z európskeho priemeru. Striebornú priečku s 206-percentým podielom obsadilo nemecké mesto Hamburg. O vlások, presne o jedno percento, predbehol Hamburg hrdého držiteľa bronzu, Brusel. Hlavné mesto Belgického kráľovstva, Brusel, má až 205-percentný podiel HDP v Európskej únií.

Volkswagen Slovensko
Zobraziť galériu (4)
Volkswagen Slovensko  (Zdroj: TASR Pavel Neubauer, TASR Marko Erd, TASR Bohdan Kopčák )

Obrovským prekvapením je štvrtá priečka v rebríčku. Obsadila ju slovenská metropola Bratislava. 188-pecentný podiel HDP, ktorým Bratislava disponuje, postačuje na to, aby v úzadí nechala oveľa väčšie mestá. Bonitu Bratislavy navyšuje hlavne nemecká automobilka Volkswagen. Okrem prosperujúceho automobilového priemyslu je v Bratislave aj viac služieb a obchodov, objasnil Marek Rojíček, podpredseda Českého štatistického úradu.

Bratislava predbehla aj Prahu

Pokiaľ ide o Česko, Praha skončila šiesta. Pred českou metropolou sa na piatej priečke umiestnil Londýn. Britské metropolitné mesto najviac HDP produkuje vo svojej vnútornej časti, konkrétne v regióne Inner London.

Karlov most
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Marek Rojíček tvrdí, že Praha je na šiestom mieste vďaka tomu, že celé mesto tvorí jeden kompaktný celok. Tvrdí, že na rozdiel od regiónov, ktoré sa umiestnili v popredných priečkach rebríčka, Praha nemá chudobné oblasti. „Povedal by som, že z tohto hľadiska ide o homogenitu Prahy. Praha nemá žiadne chudobnejšie časti a celkovo je tu sústredených množstvo veľkých firiem, ktoré vytvárajú pridanú hodnotu,“ povedal Rojíček o Prahe pre Echo24.

Pokiaľ ide o druhú stranu rebríčka, na samotnom špici sa nachádza bulharský región, Severozapaden. Disponuje iba 29-percentným podielom HDP z celkového priemeru EÚ. Predposledná priečka patrí francúzskemu ostrovu Mayotte. Pokrýva 32-percentný podiel a na základe analýzy Eurostat zistil, že Bulharsko je na tom zo všetkých regiónov najhoršie. Okrem Severozapadenu má krajina ešte štyri iné regióny, ktoré majú abnormálne nízke percento HDP. Podľa analýzy je na tom približne rovnako aj RumunskoMaďarsko.

Tipy a triky: Popálili ste sa počas sviatkov? Nezúfajte, spravte TOTO!

Tipy a triky - horčica na popáleniny

Viac o téme: BratislavaEurostat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu