Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Jureňa: Počet lykožrútov v Tatrách sa zdesaťnásobil

Miroslav Jureňa Zobraziť galériu (2)
Miroslav Jureňa

BRATISLAVA - Počet lykožrútov v Tichej a Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku (TANAP) sa oproti minulému roku zdesaťnásobil. Uviedol to minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.

Práve hrozbou premnoženia podkôrneho hmyzu lesníci odôvodňovali ťažbu popadaného dreva v chránených tatranských dolinách. Proti ťažbe protestovali ochranárske združenia.

"Kým vlani v ochrannom obvode Podbanské, kde sa tieto doliny nachádzajú, bolo počas jarného rojenia odchytených 788.960 imág lykožrútov (dospelý lykožrút), v tomto roku za rovnaké obdobie sa tento odchyt zdesaťnásobil," povedal Jureňa.

Vysoké Tatry postihla podľa ministra po ničivej víchrici v roku 2004 ďalšia vlna kalamity. "V skutočnosti tam prebieha druhá kalamita," dodal. Podľa Štátnych lesov TANAP-u sa lykožrút rozmnožil práve v popadaných stromoch po veternej kalamite.

Jureňa: Počet lykožrútov v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa združenia Ekofórum, ktoré spája viacero ekologických organizácií, je rozmnoženie lykožrúta dôsledkom umelého pestovania smrekových lesov. Podľa ochranárov sa lykožrútové kalamity objavujú v päť- až sedemročných cykloch, k zmierneniu situácie v Tatrách by preto malo dôjsť o dva roky.

Veterná smršť pred necelými tromi rokmi polámala stromy na ploche vyše 12.600 hektárov. Práve ťažba kalamitného dreva v oboch dolinách vyvolala spor medzi lesníkmi a ochranármi a spracovanie sa muselo zastaviť. Slovenská inšpekcia životného prostredia takmer pred mesiacom rozhodla, že lesníci neporušili zákon pri ťažbe dreva. S jej obnovením počítajú Štátne lesy TANAP-u na jeseň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu