Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Piešťanoch zakázali čertov! Chceli strašiť po meste, obavy zo satanizmu

Pochod čertov v rakúskom Völkermarkte Zobraziť galériu (2)
Pochod čertov v rakúskom Völkermarkte (Zdroj: YouTube)

PIEŠŤANY – Vyzerá to tak, že Pochod čertov dostal v Piešťanoch stopku. Primátor Piešťan Miloš Tamajka má podniknúť také kroky, aby sa v nedeľu v meste nekonal ohlásený pochod. Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes na zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili poslanci.

Pochod čertov, ktorý organizuje súkromná spoločnosť, čelí vlne kritiky zo strany mestských poslancov, obyvateľov mesta aj predstaviteľov cirkvi. Prekáža im adventný termín, vidia v ňom však aj oslavu zla. Organizátori rátajú s účasťou asi štyridsiatich postáv v maskách čertov a veľkým záujmom verejnosti o toto podujatie.

Oslava zla

Internetovú petíciu proti pochodu čertov centrom Piešťan podpísalo prednedávnom 2500 ľudí, ďalších 660 podpisov zozbierali jej iniciátori fyzicky. Podľa nich sa zo starovekej tradície stala pasia zo zlého. "Naozaj chceme oslavovať zlo? Tešiť sa z neho? Uviesť ho do centra pozornosti? Urobiť zo zla senzáciu, na ktorú sa má ísť pozerať? Aké hodnoty ponúkame našim deťom a mladým? K čomu ich vedieme?" pýtajú sa iniciátori podpisovej akcie na stránke Zpiestan.sk.

Primátor Tamajka poslancom povedal, že jeho možnosti sú v prípade zákazu Pochodu čertov len veľmi obmedzené. "Ako primátor nemôžem rozhodovať na základe emócií, ale len v súlade so zákonmi. Organizátor si splnil oznamovaciu povinnosť a mesto nemá možnosť takúto ohlásenú akciu zakázať," vysvetľoval. S organizátormi sa snažil dohodnúť na inom termíne akcie, tí však podľa neho odmietli ustúpiť. Pochod nakoniec obmedzili

Novinka na Vianočných trhoch

Pochod čertov má byť novinkou piešťanských Vianočných trhov. Podľa organizátorov zo spoločnosti B@R Group ide o starovekú tradíciu, ktorá sa z rakúskych Álp postupne rozširuje aj do ďalších krajín Európy. "Nepredpokladali sme, že nevinné detinské divadielko môže vyvolať takú vlnu emócií, ktoré často nemajú racionálny základ, respektíve vyplývajú zo šírenia dezinformácií," uviedla spoločnosť v písomnom stanovisku.

Pochod čertov v rakúskom Völkermarkte

V príprave Pochodu čertov mieni pokračovať, riskuje však, že v budúcnosti príde o možnosť organizovať v Piešťanoch Vianočné trhy. Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch schválilo aj ďalšie uznesenie, ktoré by malo viesť k zmene zmluvy o spolupráci pri ich organizovaní.

Organizátori o zákaze nevedia

"Je to alibizmus, keď organizátori uvádzajú, že ľudia môžu zostať doma. Ide o nedeľu, kedy bežné rodiny chodia von," uviedla pre portál Zpiestan.sk Lucia Drábiková (OĽaNO), poslankyňa krajského zastupiteľstva a zároveň priznala, že odporcovia nechtiac spravili podujatiu reklamu.

V Piešťanoch zakázali čertov!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Celá reakcia na vlnu kritiky je na Facebooku, kde tiež zverejnili nasledovný oznam. "Priatelia, kamaráti, drahí spoluobčania. V posledných minútach sa začala šíriť dezinformácia o zrušení podujatia pochod čertov PN. Ako organizátor o takomto zákaze nič nevieme a na podujatie sme pripravení. Tešíme sa na Vás."

Viac o téme: PiešťanyPochod čertov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu