Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, pripravte sa: Čaká nás poriadne mrazivý týždeň, bude snežiť, platia výstrahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy severného a stredného Slovenska. Varovanie platí od 20. hodiny až do pondelňajšieho (20.11.) popoludnia.

Výstraha sa týka okresov Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok. SHMÚ tu ojedinele očakáva tvorbu snehových jazykov, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. "Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornil ústav.

Slováci, pripravte sa: Čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

Čakajú nás prehánky, postupne má snežiť aj mrznúť 

"Do stredy budúceho týždňa (22.11.) by malo pripadnúť v horských oblastiach severného Slovenska od 10 do 15, ojedinele až okolo 20  centimetrov nového snehu," píše SHMÚ. Postupne sa má znižovať aj teplota vzduchu. "Od nedele do stredy očakávame na našom území maximálne teploty zhruba od 2 do 7 stupňov Celzia, na severe územia bude teplota len okolo nuly a miestami sa vyskytne aj slabý celodenný mráz," uvádzajú meteorológovia.

Aktuálna situácia na Slovensku
Zobraziť galériu (7)
Aktuálna situácia na Slovensku  (Zdroj: shmu.sk)

Po zoslabnutí vetra a zmenšení oblačnosti zosilnejú podľa SHMÚ aj nočné mrazy. "Spočiatku očakávame minimum teploty vzduchu od +2 do -4 stupňov Celzia, v dolinách bude ojedinele chladnejšie," predpovedá SHMÚ. V strede budúceho týždňa očakávajú meteorológovia na severe Slovenska snehovú pokrývku, v dolinách a kotlinách môže podľa nich klesnúť teplota vzduchu až na približne -10 stupňov Celzia. V druhej polovici budúceho týždňa by sa mohlo postupne otepľovať.

PONDELOK

V pondelok zasiahne Slovensko premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach sa vyskytnú aj snehové prehánky alebo sneženie. Do 400 metrov bude väčšinou pršať alebo sa vyskytne dážď so snehom. Ojedinele sa budú tvoriť aj snehové jazyky. Denná teplota sa bude pohybovať od 1 do 8 stupňov Celzia. Na niektorých miestach bude fúkať, v nárazoch sa miestami vyskytne vietor s rýchlosťou okolo 55 km/h.

Slováci, pripravte sa: Čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

UTOROK

V utorok bude o niečo chladnejšie. Denná teplota sa vyšplhá maximálne na 5 stupňov, v noci bude dosahovať hodnoty okolo -3 stupňov. Bude oblačne až zamračené, na strednom a východnom Slovensku v noci aj zmenšená oblačnosť. Na väčšine územia bude od severozápadu snežiť, prípadne sa vyskytne dážď so snehom podobne ako v pondelok. V polohách do 300 m sa vyskytne dážď. Fúkať bude slabý vietor.

Slováci, pripravte sa: Čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

STREDA

V stredu sa bude niesť počasie v podobnom duchu ako v predchádzajúcich dňoch. V priebehu dňa sa však na západnom a strednom Slovensku trochu vyjasní. Na severe a východe však bude mrholiť či padať slabý dážď, vo vysokých polohách bude snežiť. Denné teploty sa vyšplhajú maximálne na 7 stupňov, na juhu a na strednom Slovensku do 12 stupňov. V noci sa ochladí na -1. 

Slováci, pripravte sa: Čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

ŠTVRTOK

Koncom týždňa sa mierne vyjasní, v nižších polohách sa miestami vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Ojedinele môže mrholiť. Denná teplota vystúpi na 8 stupňov, pri slnečnom počas na 10 st. Nočné teploty môžu klesnúť na -3.

Slováci, pripravte sa: Čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

Viac o téme: ZimaSnehPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu