Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá správa pre Slovákov: Základná potravina zmizla z obchodov, ceny trhajú rekordy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Po kauze s insekticídom fipronil v niektorých európskych krajinách teraz chýbajú na pultoch obchodov na Slovensku vajcia a ich ceny začali rásť. Vyplýva to z vyjadrenia obchodníkov aj producentov vajec. Po odhalení fipronilu vo vajciach pristúpili chovatelia v EÚ už skôr k likvidácii nosníc, čo spôsobilo výpadok v dodávkach vajec.

Nedostatok vajec v niektorých predajniach na Slovensku sa objavil napriek tomu, že Slovensko vyprodukuje viac vajec, než koľko ich spotrebuje. Časť produkcie už v minulosti museli totiž farmy vyvážať, pretože ich nedokázali predať na domácom trhu.

"Tam, kde vajcia najviac chýbajú, sú reťazce, ktoré mali lacné vajcia z dovozu. Západná Európa vajcia nemá, nie je ich odkiaľ dovážať," povedal hovorca Únie hydinárov Slovenska Ľubomír Urban. Dodal, že nedostatok vajec sa prejavil aj v gastronomických zariadeniach, ktoré skupujú vajcia v obchodoch. Domáci producenti podľa Urbana zase naďalej musia plniť prisľúbené dodávky do zahraničia.

Cena vajec stúpa

Výpadok v dodávkach vajec priznali niektoré slovenské obchodné siete. Asociácia združujúca niekoľko reťazcov zase upozornila na nedostatok vajec v celej Európe a na snahu obchodníkov o to, aby dokázali pokryť potreby zákazníkov.

Situácia na trhu súvisí s vybíjaním nosníc v západnej Európe po prepuknutí kauzy s používaním fipronilu. Aj keď je Slovensko sebestačné v produkcii vajec, až štvrtina domácej produkcie podľa Urbana doteraz smerovala na export z dôvodu nízkych cien, ktoré už skôr ponúkali slovenskí odberatelia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Súčasne s nedostatkom vajec stúpa ich cena. Zatiaľ čo skôr v tomto roku dostali slovenskí farmári šesť až sedem centov za jedno vajce, teraz sa podľa Urbana cena vyšplhala až na dvojcifernú hodnotu. Z údajov slovenského štatistického úradu zase vyplýva, že v septembri stúpla cena vajec aj na pultoch obchodov. Vajcia zdražujú aj v Českej republike.


Nebezpečný fipronil už aj v sušienkach: Z pultov sťahujú desiatky výrobkov!


Slovenskí hydinári očakávajú, že situácia s dodávkami vajec by sa mohla zlepšiť na konci zimy. Určitú dobu totiž potrvá, kým budú chovy obnovené. Aféra s fipronilom vo vajciach vypukla v auguste, keď sa na trhu v Belgicku, Holandsku a Nemecku objavili milióny vajec obsahujúcich túto látku. V slovenských chovoch kontrolóri používanie tohto insekticídu nezistili.

Fipronil je látka, ktorá býva súčasťou prípravku proti blchám, všiam a kliešťom. Nesmie sa ale podávať zvieratám, ktorých mäso konzumujú ľudia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje preparát za mierne toxický.

Viac o téme: CenyVajciaKontamináciaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu