Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Kauza Cervanová: Kocúra prepustia, Andrášik zostáva za mrežami

Miloš Kocúr
Miloš Kocúr (Zdroj: ČTK)

TRNAVA - Trnavský okresný súd dnes súhlasil s tým, aby bol jeden z odsúdených za vraždu medičky Ľudmily Cervanovej spred vyše 30 rokov prepustený na slobodu.

Súd vyhovel žiadosti Miloša Kocúra o podmienečné prepustenie z väzenia, zatiaľ čo iný senát súdu rovnakú žiadosť ďalšieho z odsúdených Milana Andrášika ráno zamietol. Do väzenia okrem toho nebude musieť nastúpiť ďalší z odsúdených Stanislav Dúbravický.

Rozhodnutie o prepustení Kocúra ešte nie je právoplatné, pretože proti verdiktu môže podať prokuratúra sťažnosť na Krajský súd v Trnave. Ak to neurobí, Kocúr by sa mal najneskôr v utorok budúci týždeň dostať na slobodu. Andrášik podal sťažnosť voči verdiktu ihneď po jeho vynesení, jeho prípad teda posúdi krajský súd.

Vinu Andrášika, Kocúra a ďalších štyroch mužov na vražde Cervanovej koncom vlaňajška v obnovenom procese potvrdil Najvyšší súd. Dvaja hlavní odsúdení sa museli do väzenia vrátiť preto, lebo im Najvyšší súd zvýšil tresty na 15 z pôvodných 13 rokov.

Zatiaľ čo s podmienečným prepustením Kocúra Okresný súd v Trnave súhlasil, Andrášikovu žiadosť zamietol. Sudkyňa to odôvodnila tým, že Andrášik je vo väzení za najzávažnejší trestný čin v tretej, najprísnejšej nápravnovýchovnej skupine. Nesúhlasila tiež s argumentom obhajcu, že pred návratom do väzenia viedol Andrášik takmer 16 rokov riadny život. "Účelom trestu nie je sledovať len individuálny zámer, ale aj výchovne pôsobiť na ostatných členov spoločnosti," uviedla sudkyňa.

Podobné argumenty, ktoré neuznal súd v prípade Andrášika, však iný senát akceptoval pri posudzovaní Kocúrovej žiadosti. Sudkyňa rozhodnutie o Kocúrovom prepustení odôvodnila aj tým, že od prepustenia v 90. rokoch viedol riadny život. Zo spoločenského hľadiska bolo podľa nej navyše dostatočné, že vo väzení strávil takmer desať rokov. Okresný súd Kocúrovi vymeral skúšobnú dobu v dĺžke siedmich rokov.

Senát, ktorý súhlasil s prepustením Kocúra, dnes tiež odobril podmienečný odklad trestu s päťročnou skúšobnou lehotou Dúbravickému. Tomu vlani Najvyšší súd za podiel na vražde Cervanovej zvýšil trest na dvanásť z desiatich rokov. Do väzenia však vtedy nemusel nastúpiť preto, lebo k odpykaniu celého trestu mu chýbali menej ako dva roky.

O podmienečné prepustenie mohla trojica mužov požiadať preto, lebo si už aj vďaka ročnej amnestii z roku 1990 odsedeli viac ako dve tretiny trestu. Zvyšní traja odsúdení si svoje tresty odpykali ešte za komunizmu.

Šiestich mužov prvý raz uznali vinnými z vraždy a znásilnenia medičky v roku 1982. Po páde režimu ich síce najvyšší československý súd oslobodil, v obnovenom procese im však vinu slovenské súdy potvrdili.

Dvadsaťročnú Cervanovú zavraždili podľa súdov v lete 1976. Predtým ju vraj muži uniesli z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline a v jednom byte ju opili a znásilnili. Odsúdení však vinu odmietali s tým, že bývalý režim proces zmanipuloval a stali sa len náhodnými obeťami snahy vyšetrovateľov ukončiť verejnosťou sledovaný prípad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu