Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po 11 dňoch uhasili požiar v Slovenskom raji

Do zásahu v Slovenskom raji sa zapojili desiatky hasičov.
Do zásahu v Slovenskom raji sa zapojili desiatky hasičov. (Zdroj: TASR)

HRABUŠICE - Hasičom sa v stredu večer po jedenástich dňoch podarilo uhasiť požiar v Slovenskom raji.

ČTK to povedal šéf popradských hasičov Ondrej Šproch. Oheň, ktorý vypukol v ťažko dostupnom teréne na kopci Koč, zasiahol asi šestnásť hektárov lesného porastu národného parku. Boj s ohňom komplikoval najmä nedostupný terén, kde sa nemohla dostať technika.

"Dnes sme uhasili posledné tlejúce kopy, zajtra odovzdáme miesto požiaru vlastníkovi," uviedol Šproch. Les ešte raz hasiči vo štvrtok skontrolujú. Počas 11 dní zásahu hasičom pomáhali armádne a súkromné vrtuľníky, ktoré na horiaci les zhadzovali vodu. Do zásahu sa zapojili desiatky hasičov.

Hasiči si ešte minulý týždeň pripravili v strmom svahu systém 11 jazierok. Vodu takto dopravovali až na hrebeň kopca. V samotnom teréne hrozilo hasičom často nebezpečenstvo úrazu, zo strmého svahu padali kamene a horiace časti stromov.

Oheň, ktorý sa z kopca Koč rozšíril aj do rokliny Sokol, zasiahol aj najviac chránené biotopy. "Výšku škody na prírode určíme v najbližších dňoch, bude sa pohybovať v miliónoch" povedal Tomáš Dražil zo Správy Národného parku Slovenský raj. V lesoch rástli podľa Dražila aj 130-ročné stromy. Ďalšie škody bude počítať urbár v Spišskom Štvrtku, ktorého podieľnikom časť zhoreného lesa patrila.

V Slovenskom raji sa požiare vyskytujú opakovane a podľa Dražila ide o jednu z najrizikovejších oblastí na Slovensku. Pre vápencový podklad totiž počas sucha povrch rýchlo vysychá. Najväčšie lesné požiare zasiahli národný park v roku 1976, keď vyhorela roklina Kyseľ a v roku 2000, keď oheň zachvátil 80 hektárov lesa. Pri hasení vtedy zahynulo šesť ľudí. Roklina Kyseľ je pre turistov dodnes uzavretá.

Hasiči odovzdali požiarovisko vlastníkom


HRABUŠICE – Popradskí hasiči celé požiarovisko v lokalite Kočo dnes dovzdali vlastníkom lesa, ktorým je Urbárske spoločenstvo Spišský Štvrtok. „Požiar je uhasený. Je tu ešte päť miest, ktoré dymia, ale máme tu ešte 39 príslušníkov, ktorí by to mali úplne vyčistiť,“ uviedol riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Monitorovať požiarovisko budú v nasledujúcich dňoch vlastníci lesa spolu s pracovníkmi Správy Národného parku Slovenský raj. Na vrchole požiaroviska nechávajú hasiči 2 000 litrov vody v oto vaku pre prípad, keby sa objavili dymiace ohniská. V piatok začnú hasiči sťahovať z požiaroviska jazierkový systém. Podľa Šprocha zbalenie približne 1,5 tony materiálu vrátane takmer dvoch kilometrov hadíc potrvá niekoľko dní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu