Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Kanárskych ostrovoch evakuovali tisíce ľudí

(Zdroj: SITA)

MADRID - Španielske úrady evakuovali viac ako 12 tisíc ľudí na Kanárskych ostrovoch z dôvodu rozsiahlych lesných požiarov. Informovali o tom v utorok oficiálne miesta, podľa ktorých živel zasiahol asi 35 tisíc hektárov pôdy.

Pohotovostné oddiely nariadili obyvateľom, aby odišli zo svojich domov do prístreškov zriadených vládou alebo hotelov, ktoré sú ďalej od postihnutých ostrovov Grand Canaria a Tenerife.

Ako na tlačovej konferencii uviedol predseda regionálnej vlády Paulino Rivero, ide o najväčšie požiare v oblasti za posledných desať rokov. Súostrovie na africkom západnom pobreží je posledným regiónom, ktorý postihli lesné požiare po Taliansku, Grécku, Bulharsku a ďalších oblastiach v juhovýchodnej Európe. Rozšírili sa počas silných horúčav, ktoré si už vyžiadali stovky životov. Španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero navštívi v stredu Kanárske ostrovy, aby si urobil obraz o situácii v oblasti, informoval o tom jeho úrad.

Ministerka životného prostredia Cristina Narbonaová vyhlásila stav "najvyššej pohotovosti" a uviedla, že do oblasti smerujú letecké posily a hasiči na boj s požiarom, ktorý vypukol v piatok. Oheň zničil podľa Rivera niekoľko domov na ostrovoch, kde museli uzavrieť sedem ciest.

Požiar zasiahol 20 tisíc hektárov pôdy na Gran Canaria, väčšinou v lesnatej, hornatej centrálnej oblasti, na Tenerife 15 tisíc hektárov zeme. Živel ohrozuje asi 30 druhov flóry a fauny na Gran Canaria podľa regionálnej environmentálnej skupiny Foresta. Na ostrove oheň zasiahol aj veľkú sekciu zoologickej záhrady Palmitos Park, kde žije asi 150 druhov vtákov a nachádzajú sa tisíce paliem.

Polícia v sobotu zatkla 37-ročného lesníka, ktorý sa priznal k založeniu požiaru na Gran Canaria, pretože chcel predĺženie pracovnej zmluvy končiacej v septembri, informovali o tom oficiálne miesta. Sudca v pondelok rozhodol o jeho väzbe až do konania súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu