Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Piaty najbohatší Slovák sa plesol po vrecku: Kupuje rozprávkovú vilu v Chorvátsku za 8 miliónov

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: topky)

LOVRAN – Nenápadný a tichý. Iba pred pár dňami ho Forbes zaradil na piate miesto najbohatších Slovákov s majetkom 640 miliónov eur a už nakupuje vo veľkom. Zakladateľ Esetu, DenníkaN a nadácie Zastavme korupciu si v Chorvátsku kupuje vilu, akú by mu mohol závidieť nejeden Slovák. Pre Miroslava Trnku sa tak stanú odteraz letné dovolenky neobyčajným zážitkom. Veď posúďte sami.

Samotný korunový miliardár záujem o chorvátsku vilu potvrdil. Či má k tejto krajine, ktorú Slováci obľubujú, špeciálny vzťah a čím ho vila oslovila, však už konkretizovať nechcel.

„Miroslav Trnka môže potvrdiť, že reagoval na ponuku zo Sotheby's a dal cenovú ponuku vyššiu, než bola požadovaná cena pre kúpu spomínanej nehnuteľnosti Vila Castello v Chorvátsku. Ide o súkromnú aktivitu Miroslava Trnku, kúpa je v súčasnosti v procese a k sfinalizovaniu transakcie ešte nedošlo,“ reagovala pre Topky.sk Zuzana Hošalová z ESETu. 

Piaty najbohatší Slovák sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: sothebysrealty.hr)

Villa Castello z roku 1916 sa nachádza v lokalite Medveja, ktorá patrí do extravilánu obce Lovran. Turisticky obľúbená Opatija a Kvarnerská zátoka sú vzdialené len 10 kilometrov. Nehnuteľnosť s obytnou plochou 969 m² pozostáva z dvoch samostatných objektov - samotnej vily s priamym prístupom k moru (851 m²) a menšej budovy Depandansa, ktorá obvykle slúži ako hosťovský domček alebo ubytovanie pre personál (118 m²). K obom vedie zhora dláždená cesta, parkovanie je zabezpečené pri menšom objekte, samotná vila sa nachádza priamo pri mori a pozostáva zo suterénu, prízemia, dvoch nadzemných podlaží a veže s výhľadom.

Piaty najbohatší Slovák sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: sothebysrealty.hr)

Skutočný raj

 Na prvom a druhom podlaží sa nachádza celkovo päť spální, v podzemí je päť izieb pre personál. Do vily vedú na prízemí dva vstupy, jeden z pláže a druhý, ktorý je chodníkom spojený s altánkom na grilovanie. Kamenný vstup od mora je riešený tak, aby ste v ňom mohli odložiť všetko potrebné na pláž. Z prízemia sa vchádza aj do vínnej pivnice. Prvé podlažie tvorí kuchyňa a tri salóny, druhé je hlavnou obytnou plochou s tromi spálňami a kúpeľňami. Nachádza sa tu aj apartmán s obývacou izbou, prepojenou s pracovňou v oválnej veži. Ďalší apartmán so spálňou so zníženou strechou, obývacou časťou a kúpeľňou sa nachádza aj na najvyššom podlaží.

Piaty najbohatší Slovák sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: sothebysrealty.hr)

Nechýba ani heliport

Menší objekt Depandansa pozostáva z dvoch bytových jednotiek so spálňou a kúpeľnou, ktoré spája jedna obývacia izba. Juhozápadne od budov je udržiavaná lúka, ktorú majitelia využívajú ako heliport. Cena nehnuteľnosti je 7 miliónov eur a nezahŕňa DPH.

Piaty najbohatší Slovák sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: sothebysrealty.hr)

Vila po chorvátskom Babišovi

Vilu doteraz využíval podnikateľ, „chorvátsky Babiš“ Ivica Todorič, ktorý o ňu prišiel v rámci úpadku jeho spoločnosti Agrokor. Jej súčasný štátny zástupca uviedol, že záujem o kúpu prejavil práve Trnka a cena by sa mala pohybovať bez dane v sume 8,1 milióna eur. Agrokor vlastní viacero luxusných víl, jácht, vrtuľníkov a hnuteľných vecí, ktoré nesúvisia s jej podnikaním, a preto sa ich štát zbavuje.

Todorič bude na vilu už len spomínať
Zobraziť galériu (7)
Todorič bude na vilu už len spomínať  (Zdroj: screen)

Krach najväčšej Chorvátskej firmy

Agrokor je najväčšia privátna spoločnosť v Chorvátsku, zamestnáva 60 tisíc ľudí a v roku 2014 presiahol celkový príjem 54 miliárd kún. V roku 2017 sa spoločnosť, ktorá sa primárne zaoberá výrobou, distribúciou a predajom potravín a nápojov, dostala do finančných problémov. V marci sa chorvátska vláda rozhodla konať a rýchlo zabránila konkurzu tým, že spoločnosť zoštátnila.  Urobila tak vzhľadom na to, že by hrozil vážny vplyv na chorvátsku ekonomiku. Od 10. apríla riadi spoločnosť cez svojho zástupcu.

Sídlo spoločosti Agrokor
Zobraziť galériu (7)
Sídlo spoločosti Agrokor  (Zdroj: wikimedia)

Viac o téme: VilaChorvátskoBoháčiEsetMiroslav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu