Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rada STV preverí podozrenia z cenzúry

BRATISLAVA - Mimoriadne zasadnutie Rady Slovenskej televízie zamerané na situáciu v spravodajstve verejnoprávnej inštitúcie zvolal predseda rady Bohumír Bobocký na 8. augusta o 11.00 h v priestoroch budovy STV.

Cieľom rokovania bude preverenie medializovaných informácií, podľa ktorých sa bývalí redaktori sťažujú na politické tlaky v STV. "Plánujem pozvať dotknutých redaktorov, ktorí vyslovili obvinenia na adresu šéfredaktora a vedenia redakcie a bol by som rád, keby ich zopakovali aj na rade, aby sme si mohli utvoriť názor nie sprostredkovane, na základe novinového článku, ale priamo," povedal Bobocký s dodatkom, že pozvú aj šéfredaktora spravodajstva STV Jána Šmihulu.

Spravodajstvo STV opúšťa Mária Ölvediová, Martina Ruttkayová a Jaroslav Barborák. Ešte v júni podala výpoveď moderátorka Nora Gubková a Michal Petruška. Viacerí z nich v denníku Sme kritizovali nedostatočnú nezávislosť spravodajstva STV. O zvolanie mimoriadneho zasadnutia Rady STV požiadal 30. júla jej člen Miroslav Kollár predsedu rady Bohumíra Bobockého.

Okrem medializovaných sťažností bývalých redaktorov STV na politické tlaky v spravodajstve chce Kollár na zasadnutí riešiť aj koncepčné otázky. "Na programe je situácia v spravodajstve STV, koncepcia rozvoja spravodajstva, otázka ohrozenia nezávislosti spravodajstva, profesionalita a schopnosť jeho vedenia zachovať kvalitatívnu úroveň primeranú pre televíziu verejnej služby," uviedol. Dodal, že koncepcia rozvoja spravodajstva, ktorú napokon STV z rokovania rady stiahla, nebola uspokojivá.

Podľa Bobockého má Šmihula za úlohu predložiť koncepciu rozvoja spravodajstva do 10. augusta, v termíne mimoriadneho rokovania rady teda ešte nemusí byť hotová. "Bude sa určite o nej hovoriť, opýtam sa šéfredaktora, či by ju nemohol priniesť skôr, ale ak aj, asi si ju nestihnú všetci preštudovať," vysvetlil.

Syndikát novinárov: Akúkoľvek cenzúru považujeme za neprípustnú


BRATISLAVA - Kolégium predsedníčky Slovenského syndikátu novinárov (SSN) považuje cenzúru, všetky jej prejavy, vrátane cenzúry vnútroredakčnej, za neprípustné, uvádza sa v tlačovom stanovisku, ktoré poskytol podpredseda SSN Karel Ilja Dvořák na margo signálov o cenzúre v Slovenskej televízii (STV). Kolégium predsedníčky SSN sa so vzniknutou situáciou podrobne oboznámi na základe relevantných dokumentov a výpovedí a bude na základe toho aj zodpovedne konať, pokračuje stanovisko. Kolégium žiada všetky zúčastnené strany, aby postupovali zdržanlivo, v zmysle zákonov, novinárskej i profesionálnej etiky a aby dbali na to, že právo na objektívne a spoľahlivé informácie nie je právom vlády, ani vládnucej koalície, či politickej opozície, ani novinárov, ale je to základné občianske právo a podľa našej i európskej legislatívy aj základné právo ľudské.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu