Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRÁVE TERAZ: V bratislavskej nemocnici leží pacientka s vírusom pandemickej chrípky

Nemocnica Ružinov Zobraziť galériu (2)
Nemocnica Ružinov (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA V ružinovskej nemocnici hospitalizovali vo vážnom stave 59-ročnú ženu, ktorá sa nakazila pandemickou chrípkou. Pacientka sa podľa dostupných informácií nachádza vo veľmi vážnom stave. Typ chrípky, ktorým sa žena nakazila, mal v minulosti na svedomí množstvo ľudských životov vo svete aj na Slovensku.

Ako informuje TV Markíza, v bratislavskej Nemocnici Ružinov bojuje o život 59-ročná žena, ktorá sa nakazila pandemickou chrípkou typu A/H1pdm09. Vírus vzbudzoval paniku najmä v roku 2009, keď po prepuknutí zabíjal vo svete aj u nás. Pacientka sa momentálne nachádza v umelom spánku.

„Dňa 23. 10. 2017 bola do Národného referenčného centra pre chrípku ÚVZ SR doručená vzorka biologického materiálu 59-ročnej ženy z Bratislavy. Laboratórne vyšetrenie na prítomnosť vírusu chrípky vykonané v NRC pre chrípku ÚVZ SR bolo pozitívne na vírus chrípky typu A/H1pdm09. Ide o vírus, ktorý koluje v populácii ako bežná sezónna chrípka,“ objasnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) Zuzana Drobová.

Čítajte viac: Mýty a fakty odhalené: Odteraz sa na očkovanie proti chrípke budete pozerať inak!

Najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je očkovanie. Ako dodala hovorkyňa ÚVZ SR, vakcíny proti chrípke určené pre aktuálnu chrípkovú sezónu 2017/2018 obsahujú nasledujúce typy a subtypy chrípkových kmeňov: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 – like virus, A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) – like virus, B/Brisbane/60/2008 – like virus).

Postrach z roku 2009

Pandemická chrípka A(H1N1) v roku 2009 bola kombináciou prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu chrípky, uvádza na svojej stránke ÚVZ SR. Pandemická chrípka spred ôsmich rokov spôsobovala ťažké komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch viedla až k úmrtiu nakazeného.

PRÁVE TERAZ: V bratislavskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vysoko nákazlivé ochorenie

Chrípka typu A/H1pdm09 sa, podobne ako iné typy vírusu chrípky, prenáša kvapôčkovo, teda vzduchom z človeka na človeka (napríklad kašlaním, dýchaním či rozprávaním), ale aj priamym kontaktom, prostredníctvom podania neumytých rúk. Ochorenie je vysoko nákazlivé, pričom prejavy nákazy prepukajú po prvom až siedmom dni od nakazenia. K symptómom sprevádzajúcim ochorenie patrí horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, hlavy, únava a nevoľnosť.

V uplynulom kalendárnom týždni bolo hlásených 41 796 akútnych respiračných ochorení (ARO), spresňuje ÚVZ SR: „Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Trnavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 888 osôb, čo predstavuje 2,1 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (407). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (275) a pneumónie (206).“

Vírus pandemickej chrípky A/H1pdm09 bežne rotuje v populácii

Vírus pandemickej chrípky A/H1pdm09 je bežným sezónnym chrípkovým vírusom rotujúcim v populácii. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Každý vírus chrípky môže byť nebezpečný, nie iba tento, tvrdia hygienici. "Varovať treba predovšetkým chronických pacientov, starších ľudí, chrípka môže mať závažný priebeh aj u malých detí," povedala pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

Takýmto prípadom i ľuďom s oslabenou imunitou, tehotným ženám a zdravotníkom preto hygienici odporúčajú očkovanie proti chrípke, to na Slovensku hradia všetky zdravotné poisťovne. Medzi ďalšie dôležité preventívne opatrenia patrí časté umývanie rúk, vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Takisto treba často vetrať, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Prípad chrípky s vírusom A/H1pdm09 zaznamenali hygienici aj vlani, pre pacienta nebol fatálny.

Viac o téme: Nemocnica RužinovPandemická chrípka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu