Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko má 133 prípadov novej chrípky

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Hygienici evidujú ku dnešnému dňu na Slovensku 133 prípadov novej chrípky A (H1N1). Ďalší nárast ochorení očakávajú počas blížiacej sa chrípkovej sezóny. Proti takzvanej prasacej chrípke zatiaľ nie je možné sa očkovať. Hygienici však ľudí vyzvali, aby sa nechali zaočkovať proti bežnej chrípke.

"Vírus postihuje hlavne mladých od 18 do 35 rokov. Zo 133 prípadov evidujeme 11 ľudí, ktorí boli infikovaní bez toho, aby boli v zahraničí," povedala dnes novinárom Helena Hudecová z Úradu verejného zdravotníctva. Medzi chorými boli piati cudzinci, dvaja z Japonska, dvaja z USA a jeden z Austrálie. Najviac prípadov zaznamenali v Bratislavskom kraji, na novú chrípku zatiaľ na Slovensku nikto nezomrel.

Z údajov Európskeho centra pre kontrolu infekčných ochorení vyplýva, že doteraz v Európe na novú chrípku zomrelo 140 ľudí. Vírus sa šíri od marca z Mexika. Sezóna chrípky kulminuje v krajinách na južnej pologuli, hygienici očakávajú, že sa neskôr zvýši počet ochorení aj na Slovensku. Nárast však podľa Hudecovej môže zmierniť to, že ľudia oproti letu budú menej cestovať.

Vakcína proti novej chrípke zatiaľ nie je na Slovensku dostupná, jej výroba totiž trvá štyri až päť mesiacov. Hygienici očakávajú, že prvé zásielky prídu začiatkom budúceho roka. Zatiaľ nie je známe, ako sa k nej ľudia dostanú, keďže ju nebudú predávať v lekárňach.

Podľa hygienikov sa však stále málo Slovákov očkuje proti bežnej chrípke, ktorá je jedným z najnákazlivejších ochorení na svete a spôsobuje vznik epidémií. Európska únia odporúča mať zaočkovaných 30 percent populácie, u rizikových skupín, ako sú starší ľudia, aj 75 percent. Vlani sa však dalo zaočkovať len 12,8 percenta Slovákov, pričom medzi ľuďmi nad 59 rokov ich bolo 35,5 percent.

Podľa hygienikov by sa mali dať ľudia zaočkovať do decembra pred vypuknutím chrípkovej sezóny, ktorá obvykle kulminuje vo februári. Očkovať by sa mali hlavne dať seniori, ktorým môže vírus spôsobiť komplikácie, ale aj deti či zdravotnícki pracovníci, šoféri, predavačky. Každý rok na Slovensku evidujú jeden až dva milióny ochorení dýchacích ciest, vrátane chrípky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu