Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na zozname ŠtB sa objavilo meno ďalšieho advokáta

BRATISLAVA - Medzi funkcionármi orgánov Slovenskej advokátskej komory (SAK) figuruje ďalší obhajca, ktorého meno sa spája s bývalou komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

Podľa TV Markíza bol agentom ŠtB nitriansky obhajca René Hudzovič. Advokát na informácie odmietol reagovať. Na zozname príslušníkov komunistickej tajnej polície sa nedávno objavilo meno bývalého šéfa komory Ondreja Mularčíka, ktorý sa pre podozrenia vzdal funkcie.

Hudzovič, ktorý je od júna náhradníkom v disciplinárnej komisii SAK, sa stal podľa televízie agentom ŠtB v roku 1984. Ako 20-ročný študent práva mal údajne donášať na spolužiakov. "Kandidát našu požiadavku pochopil a uviedol, že z prostredia vysokoškolských poslucháčov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košice je nám ochotný poskytovať štátnobezpečnostné poznatky," píše sa vo zväzku Hudzoviča.

Dôstojníci ŠtB sa zaujímali podľa televízie o poslucháča irackého pôvodu, s Hudzovičom sa stretávali v prepožičanom byte. Spolupráca trvala podľa dokumentov dva roky, ŠtB podal najmenej sedem správ, uviedla Markíza. Podľa stanoviska SAK podmienkou na kandidatúru za člena disciplinárnej komisie nie je lustračné osvedčenie.

Podozreniu z členstva ŠtB čelil nedávno Mularčík, ktorého do čela komory advokátov zvolili v júni. Po zverejnení informácií sa vzdal tohto postu, ako aj členstva v predsedníctve komory. Napriek tomu obvinenia z vedomej spolupráce s ŠtB poprel.

Mená bývalých príslušníkov a spolupracovníkov komunistickej ŠtB zverejnil už skôr Ústav pamäti národa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu