Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Policajt údajne zmenil výpoveď Hedvigy M.

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Policajt, ktorý prepisoval výpoveď Hedvigy M., ju údajne pozmenil tým, že vypustil kľúčovú vetu.

Podľa denníka Plus jeden deň sa veta týkala okolností pred incidentom. Denník taktiež spochybnil dôkaz vypovedajúci o tom, že skutok sa nestal. Ide o bankomatovú kartu, ktorú mala Hedvigina matka po útoku zablokovať. Polícia disponuje potvrdením z banky o nezablokovaní. Na žiadosti o poskytnutie informácií o karte je rukou dopísané neblokovaná a pečiatka podateľne banky.

Kauza Hedvigy M. sa začala po tom, ako študentka Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre maďarskej národnosti oznámila polícii, že ju 25. augusta 2006 napadli v parku cestou na fakultu dvaja skíni, brutálne ju zbili a blúzku jej popísali protimaďarskými heslami. Po sérii výsluchov, vyšetrovaní prípadu a odborných analýzach polícia 11. septembra 2006 trestné stíhanie zastavila s tým, že skutok sa nestal.

Polícia naďalej odmieta, že by urobila chybu


BRATISLAVA - Slovenská polícia naďalej odmieta úvahy o tom, že by pochybila pri vyšetrovaní údajného napadnutia študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej. Reagovala tak na kritiku tlače a niektorých právnikov, podľa ktorých mala pokračovať vo vyšetrovaní. Podľa denníka Plus jeden deň polícia upravila Malinovej výpoveď.

V uplynulých dňoch vyvolala rozruch slová policajného prezidenta Jána Packu, ktorý pripustil, že Hedviga bola zbitá, aj keď nie tak, ako to sama opísala. Odborník na trestné právo Juraj Kolesár a ďalší právnici následne polícii vytkli, že to nebol dôvod na zastavenie vyšetrovania.

Študentka podľa vyšetrovateľa nebola napadnutá tak, ako to opísala, a preto bolo vyšetrovanie zastavené, povedal ČTK policajný hovorca Martin Korch. Malinová po údajnom napadnutí v auguste 2006 v Nitre tvrdila, že ju zbili dvaja extrémisti za to, že hovorila po maďarsky. Polícia však jej tvrdenia odmietla. Prípad následne vyostril vzťahy s Maďarskom.

"Polícia v súčasnosti vyšetruje, prečo Malinová vypovedala nepravdivo a zároveň skúma aj všetky ďalšie okolnosti prípadu," povedal Korch. Medzičasom totiž policajný vyšetrovateľ obvinil študentku z krivej výpovede. Nebráni to však tomu, aby zisťoval, ako sa prípadný útok na Malinovú naozaj stal, dodal hovorca.

Pochybnosti o postupe policajtov podľa denníka Plus jeden deň vyvolalo aj to, že vyšetrovatelia vraj neprihliadali na dôkazy, ktoré by študentkinu výpoveď mohli potvrdiť. Do oficiálnej verzie Malinovej výpovede sa podľa denníka neopodstatnene nedostala jedna veta, v ktorej opisovala dianie pred útokom. Policajti tiež údajne nepriamo spochybnili jej tvrdenia aj tým, že bankomatovú kartu, ktorú po údajnom útoku mala nechať zablokovať Hedvigina mama, vyhlásili za nezablokovanú, hoci si to v banke neoverili.

Prípad naďalej púta veľkú pozornosť. Postup polície dlhodobo spochybňujú predovšetkým politici Strany maďarskej koalície, k objektívnemu preskúmaniu údajného útoku vyzvalo prostredníctvom petície minulý týždeň aj občianske združenie Aliancia fair play.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu